Rechtbank Belarus veroordeelt leiding nieuwssite tot 12 jaar cel

ANP Producties | Bron: ANP
Minsk

Een Belarussische rechtbank heeft de hoofdredacteur en algemeen directeur van de nieuwssite Tut.by allebei veroordeeld tot twaalf jaar cel. De twee vrouwen stonden terecht voor onder meer belastingontduiking en het aanzetten tot haat.

Tut.by was de grootste onafhankelijke nieuwssite in Belarus totdat die in 2021 offline werd gehaald na grote protesten tegen president Aleksandr Loekasjenko. Hoofdredacteur Marina Zolotova (45) en algemeen directeur Ljoedmila Tsjekina (54) werden in datzelfde jaar opgepakt, net als veel andere critici. Hun veroordelingen zijn de laatste in een reeks gericht op journalisten, oppositiefiguren en activisten.

VN-mensenrechtenexperts maken vrijdag melding van "systematische, wijdverspreide en grove mensenrechtenschendingen" in Belarus. Sommige schendingen zouden mogelijk neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid. De deskundigen stellen dat in een rapport over de aanloop naar de presidentsverkiezingen in augustus 2020, waarvan de uitslag wordt betwist, en het neerslaan van het daaropvolgende protest tegen en kritiek op Loekasjenko.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.