Biden: arrestatiebevel tegen Poetin gerechtvaardigd

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Amerikaanse president Joe Biden noemt het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen de Russische president Vladimir Poetin gerechtvaardigd. "Ik denk dat het een heel sterk punt maakt", zei Biden vrijdag in Washington. Poetin heeft duidelijk oorlogsmisdaden begaan, zei hij. Het Internationaal Strafhof wordt echter niet wereldwijd erkend, "zelfs niet door ons", voegde de president eraan toe.

Het in Den Haag gevestigde ICC heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Poetin wegens oorlogsmisdaden in Oekraïne. Onderzoekers beschuldigen hem ervan dat hij kinderen uit bezet Oekraïens gebied naar Russisch grondgebied heeft ontvoerd.

Op de vraag of Poetin zou worden gearresteerd op basis van het arrestatiebevel van het ICC als hij naar Amerika zou reizen, reageerde veiligheidswoordvoerder John Kirby vrijdagavond ontwijkend. Hij acht het in ieder geval onwaarschijnlijk dat Poetin komt. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder al dat het arrestatiebevel voor Poetin geen betekenis heeft omdat Rusland niet is aangesloten bij het zogeheten Statuut van Rome. Dat is de wettelijke basis voor het strafhof.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.