Vijf weken na aardbeving: veel schurft en luchtwegaandoeningen

ANP Producties | Bron: ANP
Istanboel

Meer dan vijf weken na de aardbeving in Zuidoost-Turkije zijn volgens organisatie Dokters van de Wereld luchtwegaandoeningen en schurft de meest urgente gezondheidsproblemen. De jeukmijt is moeilijk te bestrijden omdat mensen in besloten ruimtes leven, zegt Günter Fröschl, arts en bestuurslid van de organisatie.

De huidziekte, die onder andere gepaard gaat met hevige jeuk, is bovendien zeer besmettelijk. "De behandeling zou alleen goed verlopen als de hele tentenstad wordt behandeld", zegt hij. "Je moet echt een massabehandeling doen, maar dit is moeilijk, vooral in afgelegen dorpen."

Fröschl werkt momenteel met een team in de provincie Hatay. Het team rijdt voornamelijk naar dorpen in de bergen nabij de Syrische grens. Veel Syrische vluchtelingen en armere Turken zijn daarheen gevlucht.

De dorpen zijn gegroeid tot een veelvoud van hun oorspronkelijke inwonersaantallen. De mensen leven dicht opeengepakt in tenten of in containers. Het is er over het algemeen vochtig en koud. "Een derde van de mensen die we behandelen heeft ademhalingsproblemen: koorts, keelpijn, tot aan longontsteking toe", zegt Fröschl.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.