Yeşilgöz: begin aan transitie bij Landelijke Eenheid politie

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De politie kan beginnen met de grote verbouwing van de Landelijke Eenheid. Naar aanleiding van verschillende rapporten zijn plannen gemaakt voor de transitie en daar kan mee begonnen worden, schrijft minister van Justitie Dilan Yeşilgöz aan de Tweede Kamer. Ze spreekt van "een meerjarige, complexe en omvangrijke opgave".

De Landelijke Eenheid houdt zich onder meer bezig met de zware georganiseerde misdaad en bewaken en beveiligen. Er moeten de komende tijd allerlei problemen worden opgelost. Zo wordt de manier waarop de beveiliging van bedreigde personen is geregeld onder handen genomen, ook naar aanleiding van de fouten die zijn gemaakt rond de bescherming van Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. In dat stelsel speelt de politie een belangrijke rol. Ook waren er interne problemen, onder meer met een verziekte werksfeer.

Yeşilgöz heeft besloten om door te gaan met een aantal veranderingen die al eerder werden aangekondigd. Dat betekent dat eraan gewerkt wordt om vanaf 1 januari de huidige Landelijke Eenheid op te heffen en te vervangen door twee nieuwe afdelingen. De Eenheid Landelijke Expertise en Operaties moet werken aan taken die te groot zijn voor één normale politie-eenheid, zoals bewaken en beveiligen en infrastructuur. De Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies gaat onder meer werken aan zware georganiseerde misdaad en terrorismebestrijding.

Grote operatie

Alle vijfhonderd leidinggevenden bij de Landelijke Eenheid worden tegen het licht gehouden, te beginnen bij de hoogste functionarissen. Als zij niet mee kunnen of willen met de veranderingen, wordt een oplossing gezocht, schrijft de minister. Ze benadrukt wel dat "de schouw geen instrument is om af te rekenen met leidinggevenden".

De huidige chef van de Landelijke Eenheid Oscar Dros zegt dat het een grote operatie is. "Dit gaat voor ons allemaal veel veranderen." Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer zegt te willen naar een organisatie "met een veilige werkcultuur voor iedereen, met goed leiderschap en volop ruimte voor expertise".

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.