Israëlische premier Netanyahu ontslaat kritische defensieminister

ANP Producties | Bron: ANP
Tel Aviv

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft defensieminister Yoav Gallant ontslagen, meldt het kantoor van de premier. Gallant had zaterdag in een televisietoespraak gezegd dat de door Netanyahu bepleite omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus Gallant.

Door de hervormingen krijgt het hooggerechtshof minder macht en het parlement juist meer. Critici zien dat als een bedreiging voor de scheiding der machten, maar premier Netanyahu stelt dat de balans er juist mee wordt hersteld. Er wordt al drie maanden tegen de plannen geprotesteerd. Zo kwamen zaterdag in Tel Aviv naar schatting bijna 200.000 betogers samen, melden Israëlische media.

Het ontslag van Gallant heeft tot felle reacties geleid. In Jeruzalem trok een boze menigte richting Netanyahu's woning. De politie zette waterkanonnen om de mensen op afstand te houden. In New York kondigde de Israëlische consul-generaal aan af te treden uit protest tegen het ontslag. "Ik kan deze regering niet langer blijven vertegenwoordigen", zei Asaf Zamir op Twitter. "Ik zie het als mijn plicht ervoor te zorgen dat Israël een baken van democratie en vrijheid in de wereld blijft."

Gallant was volgens Israëlische media van plan om zich donderdag al tegen de omstreden plannen uit te spreken, maar toen riep Netanyahu de minister bij zich. Gallant bleef vervolgens stil, terwijl Netanyahu op televisie verklaarde dat de regering vastbesloten is door te gaan met de hervormingen en hij zijn best zou doen om voor rust en eenheid te zorgen.

De huidige regering, de meest rechtse in de geschiedenis van Israël, trad eind december aan. Netanyahu keerde toen na anderhalf jaar in de oppositie terug als premier. Zijn Likud-partij had de verkiezingen van november gewonnen, ondanks dat Netanyahu toen al werd vervolgd voor corruptie. Het waren door het verdeelde politieke landschap in Israël de vijfde verkiezingen binnen vier jaar.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.