Zwarte lijst met chemicaliën moet helpen bij bestrijding drugs

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De regering heeft een lijst met honderd verboden stoffen opgesteld die gebruikt worden voor de productie van drugs. Het bezit, vervoer of de handel erin door criminelen moet met de lijst makkelijker kunnen worden bestreden. Het gaat om stoffen die volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid alleen gebruikt worden voor de productie van drugs. De lijst is samengesteld en wordt actueel gehouden in samenspraak met deskundigen.

Het is al sinds vorig jaar verboden om grondstoffen voor harddrugs in handen te hebben. Tot nu toe moet bewezen worden dat mensen die de stoffen in bezit hadden, konden weten dat er bijvoorbeeld speed, crystal meth of MDMA mee gemaakt zou kunnen worden. Met de lijst die op 1 april ingaat hoeft dat volgens het ministerie niet meer.

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz zegt in een verklaring dat de lijst gaat helpen in de bestrijding van de georganiseerde misdaad en het "nietsontziend geweld" dat die met zich meebrengt. "Eigenaren van schuren en loodsen worden onder druk gezet voor de vestiging van drugslabs, ons milieu wordt ernstig vervuild door dumping van chemisch afval, liquidaties vinden plaats op straat en met explosieven worden gevels opgeblazen."

De lijst van honderd zogenoemde precursoren is samengesteld in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook de stoffen BMK en PMK, waar speed en xtc mee gemaakt worden, staan erop. In de expertgroep die de lijst actueel moet houden, zitten onder meer politie, justitie, het NFI en scheikundigen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.