Extinction Rebellion: nieuwe blokkade A12 op zaterdag 27 mei

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) gaan op zaterdag 27 mei de A12 bij Den Haag blokkeren, kondigt de groepering woensdag aan.

XR blokkeerde de A12 zes keer eerder. Tijdens de meest recente blokkade van 11 maart werden er waterkanonnen ingezet om de activisten van de A12 te verdrijven. Volgens XR deden ruim 3000 mensen mee aan de blokkade. Zo'n 700 actievoerders werden gearresteerd. XR ging toen niet in gesprek met de gemeente Den Haag die de activisten vroeg ergens anders in de stad te demonstreren.

De woordvoerder van burgemeester Van Zanen stelt dat de demonstratie zelf niet wordt verboden: "Den Haag faciliteert veel demonstraties, dat hoort bij onze rol als stad van vrede en recht". Maar een blokkade van de A12 "waarbij men uit is op wetsovertreding en massale aanhouding, kan niet worden getolereerd". De gemeente wil in gesprek gaan met XR om de demonstratie "te verplaatsen naar een veilige locatie waar men heel goed de mening kan uiten", aldus de woordvoerder.

Met de acties verzet XR zich tegen overheidssubsidies voor fossiele projecten. Volgens de klimaatbeweging loopt dat in sommige jaren op tot ongeveer 30 miljard euro.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.