Medvedev: wereld aan vooravond nieuwe wereldoorlog

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

De wereld staat waarschijnlijk aan de vooravond van een nieuwe wereldoorlog en daarmee stijgt ook de kans op een nucleaire confrontatie. Dat zegt de Russische oud-president Dmitri Medvedev, nu Poetins tweede man in de Russische Veiligheidsraad.

Hij beschrijft de wereld als "ziek" en noemt de dreiging van een nucleaire oorlog groter dan die van de klimaatcrisis. Al is het volgens de politicus nog niet te laat om zo'n groot, internationaal conflict te voorkomen.

Medvedev spreekt de laatste tijd wel vaker dreigende taal met verwijzingen naar een kernoorlog. Westerse landen gaan ervan uit dat hij hen daarmee wil intimideren.

Polen

Eerder deze maand zei de oud-premier dat "Polen gezien zijn rol als NAVO-buitenpost hoogstwaarschijnlijk zal ophouden te bestaan, samen met zijn stomme premier". Ook in februari liet hij optekenen dat het Westen een nucleaire catastrofe riskeert als het doorgaat met wapenleveringen aan Oekraïne.

Dit weekend waarschuwde Medvedev nog dat Rusland de graandeal zal opblazen als de G-7, een groep van zeven rijke industrielanden, met nieuwe exportrestricties voor Rusland komt.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.