Alphen wil elf jaar oude busluifel zo snel mogelijk slopen, want die voldoet niet aan de eisen

De busluifel.© Archieffoto Hedske Vochteloo

Wim Wegman
Alphen aan den Rijn

En weer voldoet er iets moderns niet in Alphen. Na de voortdurende lekkages in het twintig jaar oude gemeentehuis, bezorgt nu ook de elf jaar oude busluifel op het Stationsplein de gemeente kopzorgen. Alphen wil het bouwsel zo snel mogelijk slopen, omdat de constructie niet aan de eisen voldoet.

Dat de luifel niet meer aan de eisen voldoet, betekent niet dat het hele bouwwerk elk moment in elkaar kan storten. De problemen zijn echter toch zo groot dat de gemeente het er niet op aan wil laten komen. De sloop kost 150.000 euro, als de materialen hergebruikt kunnen worden. Wat er voor terugkomt, is nog niet duidelijk. Het college wil de plek van de luifel en de directe omgeving meenemen in de plannenmakerij om het stadshart van Alphen verder te verbeteren.

De busluifel is in 2012 opgeleverd. Het was destijds nog een uitvloeisel van een ambitieus plan voor de stationsomgeving, met onder meer ook een ’luchtbrug’ over de busperrons. Dat is nooit werkelijkheid geworden, omdat het plan technisch en financieel niet haalbaar bleek.

Tijdens de storm Ciara, in 2020, kwamen er meldingen binnen dat er iets niet in orde was met de busluifel. De dak van de luifel zou bewegen door de harde windstoten. De constructie doorstond de storm, en was er verder ook geen zichtbare schade. De ernst van de melding kwam in elk geval niet goed aan bij de gemeente, erkent het college nu. Dat veranderde een jaar later toen het beheer van de luifel bij een andere gemeentelijke afdeling werd ondergebracht, die het opnam in het gebruikelijke inspectieprogramma. Daaruit bleek dat de constructie afweek van het ontwerp, en dat de bevestiging bij een aantal bouten in de betonpilaar speling vertoonde.

Uit verschillende trekkrachtproeven en berekeningen bleek dat de onderzoekers niet konden garanderen in alle gevallen aan de veiligheidseisen voldoet. Reden dus voor het college om in te grijpen. Opknappen van de luifel bleek te duur (kosten ruim een half miljoen euro) omdat het drastisch moet worden aangepast - wat nog meer ruimte kost in de toch al krappe opzet daar. Bovendien zou het gebruik en het aangezicht van de luifel een stuk minder aantrekkelijk worden. Het volledig vervangen is met 1,3 miljoen euro nóg duurder. Daarvoor heeft Alphen het geld niet. Vandaar dat B en W kiezen voor verwijderen. Dat kost weliswaar nog altijd 360.000 euro, maar verschillende materialen kunnen verkocht en hergebruikt worden.

Alphen wil het Stationplein na de sloop van de luifel meenemen in de plannen voor het aantrekkelijker maken van het stadshart. Volgens het college kan er een nieuwe luifel terugkomen, maar het is ook mogelijk dat de stationsomgeving opnieuw wordt ingericht.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.