Lastig examen scheikunde op het Northgo College in Noordwijk

Lucas van Peenen (links) en Dean Hermans denken scheikunde met de hakken over de sloot gehaald te hebben.© Foto Leidsch Dagblad

Joep de Groot
Noordwijk

In een gymzaal met krakende stoelen stond voor de vmbo-tl leerlingen op het Northgo College in Noordwijk donderdagmiddag een pittig eindexamen op het programma: scheikunde. „Het was lastig, maar ik heb het net gehaald, denk ik.”

Via een verlaten aula, waar alleen nog het geluid van een spelmachine te horen zijn, loop je zo de sporthal in, naast de velden van vv Noordwijk, waar de leerlingen hun examens maken. Tussen de sportende klassen door, komen Dean Hermans (16) en Lucas van Peenen (16) naar buiten. Scheikunde was hun laatste examen. Makkelijk was het niet. „Ik kwam een beetje in tijdnood, waardoor ik net niet aan alle vragen toekwam”, vertelt Dean. „Ik denk dat ik hem gehaald heb, maar op het randje.”

Ook Lucas vond het niet meevallen. „Ik kon me niet zo goed concentreren door de krakende stoeltjes in de gymzaal. Het was wel fijn dat er veel meerkeuzevragen waren, maar heel goed ging het niet. De vragen over ionen en zuur-basereacties waren lastig.” Het examen was niet moeilijker dan gedacht. „Eigenlijk makkelijker, maar ik haal de laatste tijd sowieso niet heel goede cijfers voor Scheikunde.”

Hij maakt een bijzonder nauwkeurige inschatting van het resultaat. „Ik denk een 5,8. En voor natuurkunde een 6, die was ook lastig.” Ook Dean denkt dat het bij die twee vakken spannend kan worden, maar heeft er wel vertrouwen in. „Natuurkunde was inderdaad lastig, maar ik heb het wel gehaald, denk ik.”

Dean heeft wel even genoeg van school en heeft zin in de zomervakantie, die vandaag begint, maar vooral ook in zijn vervolgopleiding. „Ik ga mechatronica doen aan het MBO in Leiden. Dat is vrij technisch, met veel machines.” „Het is een beetje coderen, metaal slijpen, zagen en je moet elektriciteit goed snappen. Het heeft met industrie en bouw te maken”, vervolgt Lucas. „Ik ga het zelf niet studeren, maar ik was op dezelfde open dag.

Lucas wil eerst nog door naar de havo. „Ik heb een extra vak, dus mag van vmbo-gl naar de havo. Als ik slaag natuurlijk.” De hele zomer gaat hij werken bij een distributiecentrum in Sassenheim. „Er zit nu wel een hele lange pauze tussen mijn schooljaren. Omdat ik veel ga werken, kan dat best saai worden. Maar dan heb ik wel veel geld en dat kan ook niet iedereen zeggen.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.