Leids Groentepark Bontekoe geniet van geslaagde landjepik

De nieuwe moestuin in de Zeeheldenbuurt.© Foto Taco van der Eb

Loman Leefmans
Leiden

Het Leidse Groentepark Bontekoe heeft er een kaveltje bij. Voor de opening van het extra landje aan de rand van de Zeeheldenbuurt reisden vrijdagmiddag zelfs twee wethouders naar de stedelijke landbouwgrond naast de Bontekoestraat; Abdelhaq Jermoumi (PvdA) en Ashley North (GroenLinks).

Het betreffende erf was een paar jaar geleden nog een desolaat hondenuitlaatveld waar ook veel en vaak overtollig huisraad en ander afval werd gedumpt. Een groep stadstuinders mocht, met uitdrukkelijke toestemming van de gemeente, het langwerpige domein omvormen tot een groentepark annex voedselbos. Druckerfonds en Fonds 1818 droegen bij aan de opstartkosten en de groentes die vervolgens uit de grond staken, werden vervolgens geschonken aan de Voedselbank, drie straten verderop.

Groentepark Bontekoe en Het Zoete Land aan de Zoeterwoudsesingel zijn samen ondergebracht in de stichting Leiden Oogst. In de coronaperiode groeide de vraag naar groende en fruit gestaag. Dus vroeg Leiden Oogst aan de gemeente – en aan buurtbewoners - of het een aangrenzend veldje ter hoogte van de Heemskerkstraat, bij het Bontekoepark mocht trekken. Dat mocht, al zat er van overheidswege twee jaar bedenktijd tussen. De Voedselbank mag na een groeiperiode van enkele maanden een extra oogst verwachten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.