ATB-parcours op losse schroeven

ATB-parcours op losse schroeven
© Archieffoto ella Tilgenkamp
Een volwaardig mountainbikeparcours raakt uit zicht.

Bij een nieuw plan voor een mountainbikeparcours, hoort een nieuw raadsvoorstel. De Katwijkse gemeenteraad is het erover eens dat wethouder Krijn van der Spijk het geldbedrag dat in 2014 is gereserveerd voor een baan op voormalig marinevliegkamp Valkenburg, niet zomaar kan besteden aan een fietsparcours op een andere locatie. Het bedrag kan niet worden geoormerkt als ’subsidie ATB-parcours waar dan ook’, aldus ChristenUnie-raadslid Ton de Vries.

De voorzitter van afdeling Wielersport van IJsclub Voorwaarts pleitte er afgelopen week in deze krant voor dat een deel van de 105.000 euro, dat voor een dergelijke fietsbaan was gereserveerd, mag worden gebruikt voor een ATB-parcours in het gebied Duinvallei. De wethouder ziet dat wel zitten, maar de gemeenteraad heeft hem teruggeroepen.

Belazerd

,,We voelen ons achteraf belazerd, want we hebben gewoon recht op dat geld’’, reageert Rob Onderwater, bestuurslid van de afdeling Wielersport, op de opvatting van de gemeenteraad. ,,We willen graag een uitdagende volwassen baan, maar de raad zet daar een streep door. Heel frustrerend voor ons, want we zijn al jaren op zoek naar een locatie. Duinvallei is een unieke kans.’’

De raadsleden zijn niet tegen een ATB-parcours, maar vinden de politieke route onjuist. ,,De wethouder moet de rol tussen de raad en het college toch snappen, en niet denken: ik heb nog wat geld in mijn achterzak’’, omschreef PvdA-burgerraadslid Dick van Wielink de situatie. Daarnaast benadrukken de raadsleden dat is afgesproken dat Katwijk geen geld steekt in de ideeën voor Duinvallei. En dus ook niet in het plan van de mountainbikers van de IJsclub.

De invulling van het gebied mag de gemeente Katwijk, die alleen het terrein van tien hectare beschikbaar stelt, niets kosten. Het Q-team, met vertegenwoordigers uit de Katwijkse samenleving, beoordeelt de plannen.

Koninklijke weg

Van der Spijk gaf donderdag toe dat hij het verkeerd heeft aangepakt. Volgens hem is hij eraan voorbij gegaan dat er bij een nieuw plan een nieuw voorstel hoort waarover de gemeenteraad een besluit neemt. ,,Dat was de koninklijke weg geweest en dat realiseer ik me nu.’’ In zijn optiek was de komst van een ATB-parcours de ’kern van de zaak’. ,,En waar die zou komen, maakte niet uit. De doelstelling spreekt me aan: bewegen. Als wethouder sport kun je toch niet anders dan daar enthousiast van worden.’’

De IJsclub baalt enorm van de situatie. Zonder dat geld kan het plan voor een parcours van vijf kilometer, dat tot en met 1 juni kan worden ingediend, mogelijk niet worden waargemaakt.

,,Het kan ook buiten het Q-team om, maar zo creatief wil de raad niet zijn’’, zegt Onderwater. ,,Die roept nu dat partijen alleen iets kunnen realiseren zonder financiële hulp van de gemeente. Ik ben benieuwd welke initiatiefnemer dat voor elkaar krijgt.’’ De vereniging staat vandaag wel op de markt in Duinvallei waar de ideeën worden gepresenteerd.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws