In de rij voor de Mechanisatietentoonstelling

In de rij voor de Mechanisatietentoonstelling
© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters
In Vijfhuizen staan alle standhouders van de Mechanisatiebeurs Bollenstreek in één grote hal.

Dat de economie aantrekt, merkt ook de organisatie van de jaarlijkse Mechanisatietentoonstelling Bollenstreek. Zo stroef als het de laatste jaren ging om de beurs te vullen, zo soepeltjes verliep het dit keer. ,,We zitten al weken stijfvol. Er is zelfs een wachtlijst’’, meldt secretaris Hans Guldemond een paar dagen voor aanvang van de drie daagse vaktentoonstelling.

Ze waren er destijds best een beetje huiverig voor, bij de stichting die de Mechanisatietentoonstelling Bollenstreek organiseert. Was het wel zo’n goede zet om na ruim zestig afleveringen in het hart van Lisse te verhuizen naar een plek buiten de Bollenstreek? Maar met de vijfde editie in de Expohal in Vijfhuizen voor de deur, durft Guldemond de conclusie wel aan dat het een prima stap is geweest.

Vijfhuizen

,,We moesten ook wel. De firma Bakker op Meer en Duin, waar we de laatste jaren zaten, had eigenlijk steeds minder ruimte voor ons beschikbaar, terwijl wij juist wilden uitbreiden’’, kijkt Guldemond terug op de beslissing van vijf jaar terug. ,,We hebben destijds gezocht naar een alternatief in de Bollenstreek, maar dat was er eenvoudigweg niet. Toen is het uiteindelijk Vijfhuizen geworden. Schurkt tegen de Bollenstreek aan, zullen we maar zeggen.’’

De nieuwe locatie in de Haarlemmermeer bevalt zowel de standhouders als de bezoekers erg goed, zegt de secretaris. ,,Een belangrijk voordeel vergeleken met de oude plek is dat we nu één grote hal tot onze beschikking hebben. Dat maakt het wel zo overzichtelijk. Het is allemaal wat ruimer van opzet en professioneler geworden.’’

Voor de verdere toekomst gloort bovendien een mogelijkheid tot uitbreiding van de beurs, want de Expohal wordt op korte termijn met achtduizend vierkante meter uitgebreid; bijna een verdubbeling. ,,Niet dat we volgend jaar direct van de tienduizend meter die we nu hebben naar achttienduizend gaan. Maar als de belangstelling van de standhouders in 2018 weer zo groot is, zal een gedeelte van de nieuwbouw zeker worden benut.’’

Maar dit jaar doet Mechanisatietentoonstelling Bollenstreek het dus nog op ’slechts’ één hectare. Daarop staan in de 67ste editie van de beurs 108 standhouders van allerlei pluimage. Van trekkers tot grasmaaiertjes en van kop-, rooi-, plant-, spoel-, snij-, weeg-, tel-, bos- en pelmachines tot koffieautomaten. Alles wat het hart van de bollen-, bloemen- en vasteplantenteler begeert, en nog veel meer dan dat. ,,Je kunt wel stellen dat we ’alles’ in huis hebben’’, zegt Guldemond.

Kennisplein

Een bijzondere stand is dit keer het ’Kennisplein’ van Flower Science, Flynth adviseurs en accountant, Greenport Duin- en Bollenstreek, de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM), Groen onderwijscentrum, Wellantcollege Rijnsburg, KAVB, Rabobank Bollenstreek en Wageningen Plant Research. Zij praten de bezoekers bij over allerlei ontwikkelingen in het vak.

Nieuw is ook dat buiten op het achterterrein van de Expohal demonstraties worden gegeven en proefritten op trekkers en ander rijdend materieel kunnen worden gemaakt.

Los van nuttige vakkennis en informatie die de bezoekers kunnen opdoen, is de Mechanisatietentoonstelling ook een sociaal evenement. Een dagje uit voor de sector en een verlate nieuwjaarsreceptie ineen.

Relatiedagen

Hoewel de Mechanisatietentoonstelling uit het dorp is vertrokken, combineren veel vakbroeders de beurs nog wel met een bezoek aan Lisse. CNB en Hobaho houden beide gelijktijdig met de beurs zogeheten relatiedagen. Bij CNB is ook - alleen voor het vak - een bloemententoonstelling te zien waarbij lelies, tulpen, narcissen, muscari’s en hyacinten centraal staan.

Mechanisatietentoonstelling Bollenstreek is geopend op dinsdag 10, woensdag 11 en donderdag 12 januari van 13.00 tot 21.30 uur. Toegang kost 5 euro, parkeren ook. Het adres: Expo Haarlemmermeer, Stelling 1, Vijfhuizen.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws