Hoftuinplein Rijnsburg wordt een stuk groener en sfeervoller

Hoftuinplein Rijnsburg wordt een stuk groener en sfeervoller
© Ontwerp VLUGP
De voetgangerspromenade richting het winkelcentrum.

Over ruim een jaar moet het Hoftuinplein bij het winkelcentrum in Rijnsburg zijn veranderd van een ongezellig terrein in een groenere en sfeervolle plek. Het definitieve ontwerp is deze week gepresenteerd.

Zo komt er een stenen ’rode loper’ voor voetgangers vanaf de Hema naar winkelcentrum In de Hoftuin. Aan die kant van het plein staat op dinsdag de markt. De kramen staan in de nieuwe opstelling naar elkaar toe zodat ze meer één geheel vormen.

Verder wordt op het gehele terrein nieuw groen geplant. Lindes, krentenboompjes, seringen, maar ook eikenbladhortensia’s, struikkamperfoelie en spierstruiken.

,,Dat geeft vrolijkheid aan het parkeergebied’’, vindt landschapsarchitect Menno Vergunst van het bedrijf VlugP die deze week een presentatie gaf aan onder andere bewoners en winkeliers.

Parkeren

Op het plein kunnen straks 120 auto’s parkeren. Dat zijn er minder dan er nu aanwezig zijn. De gemeente Katwijk heeft nog een tweede parkeeronderzoek uitgevoerd en dat bevestigt wat eerder duidelijk was: minder plekken zorgt niet voor problemen.

,,Alleen op de zaterdag is er een piek tussen twaalf en drie uur, maar zelfs dan staat het niet helemaal vol en zijn er nog parkeerplekken te vinden’’, aldus de projectleider. Een paar bewoners trekken dat in twijfel, omdat het - zeker met slecht weer - op zaterdag ’een toestand’ zou zijn op het plein.

Het plan is om nog dit jaar met het voorbereidende werk te beginnen. De klus zelf duurt ongeveer drie maanden en moet eind november volgend jaar klaar zijn. De gemeente houdt wel een slag om de arm.

Vertraging

Een beetje oponthoud kan al voor vertraging zorgen en dat heeft gevolgen voor winkeliers. Als dat gebeurt, wil Katwijk de werkzaamheden gefaseerd uitvoeren, om de ondernemers tijdens de feestdagen te ontlasten.

Wethouder Klaas Jan van der Bent heeft daarnaast een aanvullend plan voor de afkoppeling van hemelwater op het terrein. Hij komt daarover binnenkort met een voorstel naar de gemeenteraad.

De opknapbeurt van het Hoftuinplein is onderdeel van een groter project dat het winkelgebied meer allure moet geven. Zo worden de balustrades van de woningen vervangen en wordt ook het achterpad van de Anjelierenstraat opgeknapt.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws