JUB Holland wint Tuinbouw Ondernemersprijs

JUB Holland wint Tuinbouw Ondernemersprijs
© Foto Hielco Kuipers
De directieleden van JUB Holland springen op als ze horen dat ze hebben gewonnen.

Dolf, Frank, Robbert en Jaap-Jan Uittenbogaard (vanaf links) springen juichend op als het hoge woord er uit is. JUB Holland uit Noordwijkerhout - waarvan dit kwartet de directie vormt - heeft de Tuinbouw Ondernemersprijs 2017 gewonnen. De prestigieuze onderscheiding - de belangrijkste in de sector - werd woensdagmiddag uitgereikt in het Oranje Nassaupaviljoen in Keukenhof. Daar hield de Nederlandse tuinbouwsector haar jaarlijkse feest, annex nieuwjaarsreceptie rond de uitreiking van de prijs.

Volgens de jury is JUB (Jac . Uittenbogaard & Zn) ’een vooraanstaand bedrijf in de bollensector dat alle dimensies van het bloembollenvak beheerst: van veredelen, kweken en broeien tot verhandelen van bloembollen voor de retail, landscape en broeierij’. Ook looft de jury JUB Holland omdat ’het duurzaam ondernemen hoog in het vaandel heeft staan en betrokken is in veel initiatieven op het gebied van het verduurzamen van de bloembollenteelt’.

Voor het eerst in de 31 keer dat ie werd uitgereikt, kwam de Tuinbouw Ondernemersprijs terecht bij een bollenbedrijf. In het Keukenhofpaviljoen, dat voor een belangrijk deel was gevuld met mensen uit deze specifieke tak van de tuinbouwsector, leken het applaus en het gejuich dan ook luider dan ooit.

Directie en personeel van JUB Holland deden zelf qua lawaai een flinke duit in het zakje. Zij spongen uitzinnig van vreugde op uit hun stoelen en vlogen elkaar juichend in de armen. Maar het is dan ook niet niks om juist deze onderscheiding te winnen. De Tuinbouw Ondernemersprijs geldt als de meest prestigieuze in de hele sector.

,,We zijn wel eens vaker genomineerd geweest, voor De Sterkste Schakel Trofee en de Duurzaamheidsprijs bijvoorbeeld, maar werden altijd tweede. Een soort Joop Zoetemelk, zeg maar. Maar net als dat Joop uiteindelijk de Tour en het Wereldkampioenschap won, belandt nu de mooiste prijs bij ons. We zijn supertrots’’, jubelde Jaap-Jan Uittenbogaard, het lid van de vierkoppige directie dat vooral met de retail is belast.

Zijn collega-directielid en achterneef Frank Uittenbogaard, binnen het bedrijf verantwoordelijk voor broeierij en kwekerij, was er in de dagen voorafgaand aan de prijsuitreiking in Lisse steeds meer in gaan geloven, gaf hij toe. ,,Er waren drie genomineerden dus vooraf denk je: 33 procent kans. Maar toen de spanning begon te stijgen, dacht ik: waarom ook niet? We houden ons met alle facetten van het bollenvak bezig, we zijn innovatief, we lopen voorop in veel zaken. Op een gegeven moment begon ik er gewoon in te geloven. Ondanks dat de twee andere genomineerden ook geweldig mooie bedrijven zijn.’’

Weer een ander directielid, Robbert Uittenbogaard, verantwoordelijk voor de landscape-tak, gaf ook ruiterlijk toe ’er al een goed gevoel over gehad te hebben’. Volgens hem zit het bollenvak bij hem en alle andere betrokkenen bij het familiebedrijf in de genen. ,,Wij hebben passie en kennis van het product. Onze rode draad is kwaliteit en innovatie.’’

Zo is JUB Holland het eerste bollenbedrijf met een milieukeurmerk. Niet dat er volledig zonder middelen wordt geteeld. Wel wordt volledige transparantie gegeven over wat er wordt gebruikt en worden alle middelen zwaar getoetst. Op noodzaak maar ook op afbreekbaarheid. Een regelrechte hit van JUB is de zelf ontwikkelde machine die onder gras bollen kan planten. In parken en plantsoenen in zo’n dertig landen wordt nu al met zo’n machine gewerkt. Vaak worden dan speciale bijen- en vlindervriendelijke mengsels geplant. Ook al zo’n vinding van de kersverse Tuinbouw Ondernemersprijs-winnaar.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws