Mini-huizen in de polder van Noordwijk

Mini-huizen in de polder van Noordwijk
© Foto Hielco Kuipers
De initiatiefnemers in de in aanbouw zijnde woning. Van links naar rechts: Wendy van Leeuwen, Timothy Meaker, Faas den Heijer, Marijke de Vreugd, Jan den Heijer en Arjan den Heijer.

Gezinsuitbreiding betekent veelal een zoektocht naar een grotere woning. Maar niet iedereen denkt er zo over. Arjan den Heijer en zijn partner Marijke de Vreugd hebben twee kinderen en willen hun woning verlaten voor een mini-huis. Timothy Meaker en zijn vriendin Wendy van Leeuwen werken al volop aan hun gedroomde onderkomen. Met Karl Beerenfenger en Andrew van Egmond, vormen ze de ’Initiatiefgroep Tiny House Noordwijk’.

Timothy Meaker en Wendy van Leeuwen hebben niet veel ruimte nodig. Die conclusie kan alleen al worden getrokken op basis van hun huidige ’werkplek’. In de hoek van de volle bollenschuur zijn ze hard bezig om hun mini-huis als een soort bouwpakket in elkaar te zetten. Voor een rondleiding door de woning hoeven geen hoge trappen te worden beklommen of deuren te worden geopend. Even omdraaien is genoeg om een indruk te krijgen van het toekomstige huis van het stel.

Hart

De keuken vormt het hart van de woning. Onder de vloer is de nodige bergruimte. Door deze verhoging kan gemakkelijk het woongedeelte in worden gekeken, waar een grote zitbank voor het nodige comfort zorgt. Bij het maken van de bouwtekeningen is rekening gehouden met een plek voor de piano. Enkele treden naar beneden bevindt zich onder het woondeel de slaapkamer. Aan de andere zijde van de keuken is het toilet al geïnstalleerd en komt de douche.

Het fenomeen tiny house - of mini-huis - is uit Amerika over komen waaien. De economische crisis hakte er bij sommigen zo in dat een kleine behuizing eerder noodzaak dan een keuze was. Bij Timothy Meaker, Wendy van Leeuwen, Arjan den Heijer en Marijke de Vreugd ligt dat anders. Zij hebben bewust de keuze gemaakt om kleiner te gaan wonen, al begon het bij Meaker ook met een financieel argument. Zijn relatie ging uit en hij bleef met een restschuld op zijn oude woning zitten. „Ik kon in de garage van mijn broer wonen. Die heb ik verbouwd tot een bewoonbaar huis. Ik kwam Wendy tegen, waarop de garage van ons tweeën werd. Dat heeft heel veel voordelen. Je hebt minder spullen, minder lasten en minder zorgen. Maar het is wel belangrijk dat je er ook wat voor terugkrijgt. Bij mijn broer was dat zijn comfortabele tuin.”

Bollenland

Meaker krijgt bijval van Den Heijer: „De ruimtelijke beleving is heel belangrijk. Dan hoeft je huis niet groot te zijn.” Met een simpele handeling wordt duidelijk wat hij bedoelt. Als de brede schuurdeur opengaat om de fotograaf meer lichtinval te gunnen, openbaart zich met het aangrenzende bollenland een ’tuin’ van enkele hectare.

Zo is hoe de Noordwijkse initiatiefnemers het zich ook voorstellen. In een kleine woongemeenschap één worden met de natuur. „Dus niet vijf huizen op een rijtje, maar her en der verspreid in het landschap. Bij voorkeur met een gemeenschappelijke ruimte waar bijvoorbeeld verjaardagen kunnen worden gevierd, maar waar ook een wasmachine kan worden geplaatst”, zegt Van Leeuwen.

Om elke vergissing te voorkomen. De zes initiatiefnemers zijn geen geiten-wollen-sokken-types, maar kijken wel met een andere blik naar de maatschappij. Ze hebben het over ’consuminderen’ in plaats van consumeren. „Met een tiny house word je verplicht te ontspullen”, zegt Meaker. „Je hebt helemaal niet zo veel spullen nodig. Bij kleiner wonen, wordt de sociale factor veel belangrijker. Dan ga je veel meer dingen met elkaar delen”, zegt hij in zijn woning in aanbouw. De Vreugd: „Gereedschappen als een boor kun je delen. Andere woonvormen, leiden tot een andere manier van leven.”

Vrijheid

Waar tegenslag bij Meaker en Van Leeuwen leidde tot een vernieuwende kijk op de wereld, daar kwamen Den Heijer en De Vreugd al pratend tot een andere keuze. „We wonen schitterend in de wijk Boechorst, maar vroegen ons af wat we nou nodig hebben om gelukkig te zijn. Vrijheid en natuur zijn dan heel belangrijk.”

In gedachten is er grote mate van eenheid, maar de uitvoering van de plannen leidt tot verscheidenheid. Meaker en Van Leeuwen hebben geen kinderen en kunnen zo kiezen voor een kleinere, lichtere woning van maximaal 3500 kilogram. Eenvoudig voort te trekken achter een stevige personenauto. Den Heijer en De Vreugd hebben twee kinderen, de 6-jarige Jan en de negen maanden oude Faas. Daar houden ze bij het ontwerpen van hun woning rekening mee. Hun mini-huis wordt groter en moet met behulp van een tractor worden vervoerd.

Presentatie

Waarheen uiteindelijk, is voor de twee gezinnen nog een vraag. Begin december hebben de vier een presentatie gehouden voor de verantwoordelijke wethouders en ambtenaar in Noordwijk. „De reacties zijn positief, maar de gemeente beschikt niet zelf over grond om dit initiatief mogelijk te maken”, aldus Van Leeuwen. „Maar de gemeente is wel bereid om mee te werken als we ergens een plek vinden.”

De hoop is daarbij gevestigd op welwillende projectontwikkelaars of beheerders van een stuk land. De initiatiefnemers hebben weinig nodig. Meaker: „Op het gebied van elektriciteit zijn we zelfvoorzienend.” De twee gezinnen hopen dan ook dat belangstellende grondeigenaren zich zullen melden. Mensen die zich aangesproken voelen door het duurzame initiatief van de Noordwijkse groep.

Natuur

Meaker en Van Leeuwen willen in mei of juni klaar zijn met alle werkzaamheden en dan over een mooie woonplek kunnen beschikken. Den Heijer en De Vreugd zijn nog aan het ontwerpen. Hoe duur de woning wordt, valt niet eenduidig te beantwoorden. Het ligt er volgens de groep maar net aan of je zelf veel doet, of de woning kant-en-klaar van de fabriek betrekt. Met de geschatte aanschafprijs van 35.000 tot 50.000 euro liggen de kosten beduidend lager dan die van een nieuwbouwhuis. Al komt daar dan nog wel een vergoeding voor de staanplaats bij. Maar in ruil daarvoor heb je de natuur als voor- en achtertuin. Volop passend bij de levensvisie. Meaker: „Je werkt om te leven, je leeft niet om te werken.”

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws