Nieuw onderzoek naar duurzame bollenteelt

Nieuw onderzoek naar duurzame bollenteelt
© Foto Arjen Vos
Maurice Tax van Bright Spark vertelt over desinfecteren met actief chloor. Op de voorgrond luisteren André Hoogendijk, Loek Hermans en Klaas-Jan van der Bent aandachtig toe.

Er komt nog in 2017 een plan voor nader onderzoek naar duurzamere teeltmethoden van bloembollen. Dat kondigde André Hoogendijk, adjunct-directeur van de bollentelersorganisatie KAVB, gisteren aan tijdens de 67ste Mechanisatietentoonstelling in Vijfhuizen.

Spoed is nodig om voor 2018 in aanmerking te komen voor een bijdrage van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Boegbeeld Loek Hermans riep de bollensector snelheid te maken, want zo waarschuwde hij: „De druk om duurzamer en groener te telen, is groot en wordt steeds groter.”

De Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen is één van de deelnemers in het project met de naam Het Nieuwe Verwerken (HNV). Daarbij wordt gezocht naar nieuwe, milieuvriendelijkere, werkwijzen om bollen in de schuur te verwerken en bewaren. Dat is nodig omdat de bollenteler steeds minder chemische middelen mag gebruiken. Daarnaast stellen importerende landen maar ook retailbedrijven als supermarkten, steeds hogere milieueisen. Voorts groeit de maatschappelijke druk op de bollensector om duurzamer te telen.

Schuimen

Het HNV-project heeft al de nodige vernieuwingen opgeleverd. Zo blijkt dat door het schuimen van bollen in plaats van douchen en dompelen, minder chemische middelen hoeven te worden gebruikt en er minder restvloeistof overblijft. Er wordt geëxperimenteerd met het desinfecteren van de bollen met actief chloor waardoor verschillende plagen achterwege blijven. Er loopt onderzoek naar het inzetten van zogeheten visiontechnieken om sneller zieke bollen te herkennen en methoden om energie te besparen. Ook het coaten van bollen zodat gewasbeschermingsmiddelen beter aan de bol blijven ’plakken’, wordt bekeken. Topsector T&U financiert bijna de helft van het HNV-project.

Nieuwe stappen

Hermans riep de bollensector in Vijfhuizen op om alvast nieuwe stappen te zetten. „Welk kabinet er straks aantreedt, de invloed van groen en duurzaam wordt groot. De politiek roept snel dat een middel moet worden verboden. Als een staatssecretaris daar in mee gaat, loop je kans dat van de ene op de andere dag een middel wegvalt. We kunnen niet blijven zeggen dat we van alles onderzoeken en bekijken. Er moet worden gezegd hoe de teelt er op 1 januari 2025 uitziet. Dus moeten er nu ideeën en voorstellen komen, net zoals de glastuinbouw doet. De beste projecten kunnen op financiële steun rekenen. Hiervoor is in 2018 vijf miljoen euro beschikbaar.”

Op het veld

KAVB-adjunct-directeur Hoogendijk gaf aan dat na het bewaren en verwerken in de schuur ook naar nieuwe teeltmethoden op het veld wordt gekeken. Daarbij wordt onder meer gedacht aan onderzoek naar éénrichtingsteelt, het scheiden van de teelt van plantmateriaal en de leverbare bollen, maar ook om het plantgoed langer binnen te houden. „Kinderen bescherm je door ze niet gelijk het verkeer in te sturen. Zo willen we het plantgoed ook beter beschermen door langer binnen te houden.”

Om deze nieuwe methoden goed te onderzoeken, gaat nog in 2017 een aanvraag de deur uit om in aanmerking te komen voor subsidie door Topsector T&U. „Uitgangspunt van alle nieuwe werkwijzen, in de schuur én op het veld, blijft dat we nog steeds een topproduct moeten blijven leveren. Een kromme tulp wordt niet, zoals de kromme komkommer, geaccepteerd. Daarnaast streven we naar een emissieloze, residuloze en natuurrijke teelt in 2030.We hebben nog een uitdaging, inderdaad, maar dat is niet nieuw voor de bollenteelt.”

Onderzoeker Henk Gude, onderzoeker bij Wageningen Plant Research in Lisse, wees erop dat methoden als warmwaterbehandelingen, heetstook, meerlagenteelt en waterbroei, veertig jaar geleden ook ondenkbaar waren. „Nu is het gemeengoed. Zo gaat het ook met de nieuwe methoden als schuimen, ontsmetten met actief chloor en in de toekomst bodem resetten.”

Greenport

De gezamenlijke speurtocht naar nieuwe werkwijzen en teeltmethodes functioneert, volgens Hoogendijk, als een vliegwiel. Steeds sluiten nieuwe partners zich aan. Een voorbeeld daarvan is de Greenport Duin- en Bollenstreek. Verantwoordelijk wethouder Klaas Jan van der Bent zette gisteren ter plekke een handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst voor het lopende en het toekomstige onderzoeksproject. „De Greenport is belangrijk. Het gaat daarbij niet alleen om ruimte maar ook om kennis en innovatie. Het is nu nog de tijd van de goede voornemens dus laten we na Het Nieuwe Verwerken doorgaan met onderzoek naar Het Nieuwe Telen.”

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws