’Potloodventer’ in het bos gaat waarschijnlijk vrijuit

Een 24-jarige Lissenaar die vorig jaar een boete van 210 euro kreeg voor het in het openbaar tonen van zijn geslachtsdeel gaat in hoger beroep waarschijnlijk alsnog vrijuit. Het openbaar ministerie vroeg bij de zitting zelf al om vrijspraak. ,,Er is bij mij te veel twijfel over de aangiften. En dan geldt de gouden regel: vrijspraak”, aldus de aanklager.

Zelfverzekerd en enigszins verontwaardigd beantwoordde de Lissenaar de vragen van het hof. Hij was die 15e juni 2015 inderdaad in het Keukenhofbos geweest. „Om te hardlopen, zoals ik wel vaker deed.” En ja, toen moest hij een plasje doen. „Een beetje uit het zicht, zodat niemand me kon zien.” Volgens de verdachte werd hij ruw opgeschrikt toen een vrouw heel hard ’viezerik!’ naar hem schreeuwde. Op een afstandje stonden twee dames te kijken. ,,Jij staat je af te trekken’’, riep de jongste van de twee. ,,Ik ben politieagent en ga nú bellen.’’

De man dacht op het bureau het misverstand te kunnen klaren. Maar dat viel tegen. De vrouwen hadden aangifte gedaan wegens potloodventen en de verdachte werd aan een lang verhoor onderworpen. „Ze vroegen van alles, heel naar”, vertelde de Lissenaar aan de hofrechters. „Of ik wel een normaal seksueel leven had en dat soort dingen. Het ging maar door.”

Toen de verdachte in juni vorig jaar bij de rechtbank moest verschijnen, was hij inmiddels ook beschuldigd van twee andere potloodventzaken: langs de Zilkerduinweg in De Zilk en langs de N206 in Noordwijkerhout, in januari 2015. De Lissenaar werd van die eerdere zaken vrijgesproken omdat hij op de gewraakte tijdstippen aantoonbaar ergens anders verbleef: op studiestage.

Volgens de advocate van de man was er in Lisse toen al een geruchtenstroom op gang gekomen: in het Keukenhofbos is het niet pluis. „Ik denk dat de twee dames die de laatste aangifte deden zich daardoor hebben laten leiden.” Intussen zit haar cliënt met de gebakken peren. „Hij heeft veel stress en is bang dat hij geen verklaring van goed gedrag krijgt, die hij nodig heeft om zijn beroep te kunnen uitoefenen”, aldus de advocate. Uitspraak 1 maart.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws