Stee aan Zee is heel (on)Katwijks

Stee aan Zee is heel (on)Katwijks
© Foto Taco van der Eb
Marian Krijgsman in haar nieuwe Bed & breakfast: ,,

De eigenaar van het pand op de hoek van de Katwijkse Princestraat wilde er eigenlijk appartementen in bouwen, maar Marian Krijgsman stak daar een stokje voor. Met resultaat: hij was enthousiast over haar plan voor een boetiekhotel en na drie jaar hard werken is Stee aan Zee in Katwijk zo goed als klaar. Dit weekeinde, met Pasen, is het de eerste keer dat ze meerdere gasten ontvangt. ,,Best spannend, maar ik heb er veel zin in’’, zegt Krijgsman die ook eigenares is van B&B aan Zee, Hofje aan Zee en het VVV-kantoor.

Boetiekhotel Stee aan Zee omschrijft ze als ’Katwijks, maar tegelijkertijd ook on-Katwijks’. ,,Eigenlijk precies hoe ik zelf ben. Ik ben absoluut een kind van de zee, maar houd ook van anders.’’ De zestien hotelkamers vormen een geheel, maar toch heeft elke ruimte een eigen sfeer.

Jaren 50

Een vriendin van de onderneemster is interieurdesigner en hielp met de inrichting. ,,Ik wilde geen ratjetoe. De print op de muur is in elke kamer anders, maar toch is het door de steeds terugkerende combinatie van modern en retro een eenheid’’, zegt Krijgsman terwijl ze de kamers een voor een laat zien. ,,Het is een beetje in de stijl van de jaren 50. Het pand dateert ook uit die tijd.’’

Er is een suite die Krijgsman gekscherend de ’Jonakamer’ noemt, verwijzend naar het Bijbelverhaal ’Jona en de walvis’. Op de muur zijn walvissen afgebeeld en op het tafeltje in de zithoek heeft ze oude boekjes met het verhaal neergelegd.

Ook is er de ’Reliroom’: een kamer met uitzicht op de Oude Kerk. In de kamer staat een kerkbankje en aan de muur hangt een schilderij met daarop de preekstoel en op een plank staan oude Bijbels.

Voor het servies en keukengerei heeft Krijgsman tweedehandswinkels afgestruind, maar ook een bezoek aan Ikea gebracht. Hetzelfde geldt voor de meubels. Een rieten Rotantafeltje, een Pastoe televisiekast, maar ook een gloednieuwe designbank.

Klederdracht

Krijgsman heeft persoonlijke elementen in het boetiekhotel verwerkt. Zo hangen aan de muur in de ontvangsthal oude foto’s met daarop familieleden in de plaatselijke groentewinkel en op een vissersschip. Ook is ze zelf als klein meisje in Katwijkse klederdracht op een foto op het strand te zien. Ze was daar figurant voor de film ’Herleefd Verleden’ over het leven in Katwijk aan Zee uit 1969.

Wie de trap naar de eerste verdieping oploopt, ziet een gigantische landkaart uit 1965 hangen. Een Duitse versie waarop de landen rondom de Noordzee staan. ,,Die heeft mijn vriend voor me gescoord. Ik vind het juist leuk dat het een Duitse kaart is; veel gasten komen daar vandaan’’

Op de muren wilde ze geen standaard afbeeldingen, zoals een canvas met zeezicht. ,,Juist een beetje eigenzinnig behang dat een link heeft met het strand en de zee. Mijn vriendin heeft verder gedacht in kleuren en materialen die passen bij Katwijk, zoals de klederdracht.’’

Schilderijen

De kleuren zwart, wit en blauw vormen de basis, maar ook het goudkleurige van de oorijzers die vrouwen droegen wordt gebruikt. Verder komen materialen als fluweel en kant ook in het interieur terug. In het gebouw hangen Katwijkse schilderijen die ze via de kunstuitleen van het DunaAtelier mag ophangen.

Verarmd

Krijgsman denkt dat er zeker ruimte is voor een nieuw hotel in Katwijk. ,,Hotel Savoy is onlangs gesloten, waardoor het hotelaanbod is verarmd. Er zijn verder wel strandhuisjes, duingalows en campings, maar die zijn meer gericht op familieverblijf. Een plek waar je voor een korte periode kunt overnachten heeft Katwijk, als badplaats, eigenlijk te weinig.’’

De doelgroep van Stee aan Zee is volgens haar breed en omschrijft ze als de ’sobere levensgenieter’. ,,Ze geven geld uit, maar rijden niet in een Porsche. Een beetje het no-nonsense type.’’

Van de drie accommodaties die Krijgsman exploiteert, is Stee aan Zee de wat luxere versie met hotelservice zoals een ontbijtje en ruime badkamers. In de kelder is een loungeruimte ingericht. De planken aan de wand zijn bezaaid met boeken. Bij de opening vroeg de onderneemster iedereen een exemplaar mee te nemen.

De kosten voor een overnachting zijn tussen de 80 en 100 euro per nacht. Er zijn naast ’gewone’ kamers ook vier grotere familiekamers met een vide waar de kinderen kunnen slapen.

Meer info: www.steeaanzee.com

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws