Stemwijzer in de maak voor verkiezingen in Katwijk

Stemwijzer in de maak voor verkiezingen in Katwijk

Inwoners van de gemeente Katwijk kunnen straks gebruik maken van een stemwijzer bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag voor het hulpmiddel. SGP en Hart Voor Katwijk zijn tegen.

Zeven politieke partijen denken dat een stemwijzer kan helpen om de opkomst te verhogen. De stemwijzer biedt snel en digitaal informatie over de standpunten van partijen en dat kan de betrokkenheid bij de politiek vergroten.

Ralf Boland (D66), die het initiatiefvoorstel van de partijen verdedigde, wees erop dat de stemwijzer bij de laatste verkiezingen door zeven miljoen Nederlanders is geraadpleegd. ,,Niemand stemt blind op de partij waar ze uitkomen, maar het leidt in ieder geval tot gesprek.’’ Adger van Helder (CDA) ziet de stemwijzer vooral als een nieuwe kans om de kiezers te bereiken. ,,Feit is dat de Nederlandse kiezer niet massaal naar een raadsdebat komt en dus helpt de stemwijzer.’’

De SGP ziet weinig in het formuleren van stellingen en vreest dat de stemwijzer te sturend is. Ook Anita van Ginkel van Hart Voor Katwijk voelt er niets voor. ,,De stemwijzer zegt niets over een politieke partij, want het gaat over beloftes en niet over prestaties. Ik besteed het beschikbare geld liever aan een Stemportret waarbij zichtbaar is hoe raadsleden stemmen.’’

Het idee van Hart voor Katwijk werd door meerdere partijen omschreven als een interessant idee. Het gemeentebestuur oproepen daarmee aan de slag te gaan, ging diezelfde partijen te ver.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws