Teylingen wil snellere hulp schuldprobleem

Teylingen wil snellere hulp schuldprobleem
© Foto ANP

Om hoeveel inwoners van Teylingen het precies gaat, is niet duidelijk. Maar dat er Teylingers zijn die door financiële tegenslag flink in de problemen zitten, staat als een paal boven water. Alleen hoe vind en help je deze mensen die vaak door schaamte of onwetendheid de weg naar de hulpverlening niet weten te vinden? De gemeente zoekt een oplossing.

Hulpverleners zien ze geregeld: mensen die dozen vol met ongeopende aanmaningen blijken te hebben. Mensen die melden dat ze een paar duizend euro schuld hebben maar na het openen van de brieven soms tienduizenden euro’s in het krijt blijken te staan.

Bij banken of overheidsinstanties komen wel vaak signalen binnen dat het niet goed gaat, maar samenwerken om een probleem op te lossen is er niet. Om privacyreden worden gegevens niet gedeeld. De schuldenaars weten niet waar ze terecht kunnen voor hulp en lopen, als ze eenmaal de noodklok hebben geluid, vaak vast in een woud van regels en formulieren.

Alle door de gemeente Teylingen gevraagde organisaties als de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD), woningbouwverenigingen, Schuldhulpmaatje, Humanitas, de voedselbank, politie, Kwadraad (maatschappelijk werk), MEE (dat zich inzet voor mensen met een beperking), bewindvoerders en deurwaarders, constateerden deze week dezelfde problemen.

De organisaties kwamen bij elkaar op verzoek van de gemeente Teylingen die de komende maanden een nieuw beleidsplan over het aanpakken van de schuldenproblematiek opstelt. Veel heil werd verwacht van het verbeteren van de toegang tot de hulpverlening. Dat moet laagdrempeliger en actiever. Organisaties moeten meer samenwerken en ze moeten van elkaar weten wat ze doen.

Ook het opzetten van een zogeheten Stadsbank - naar het voorbeeld van Leiden - waarbij de gemeente alle schulden overneemt en nog maar één schuldeiser hoeft te worden betaald, werd als voorbeeld genoemd. Al waren daar ook bedenkingen bij, zoals het financiële risico voor de gemeente. Ook moet er meer worden gedaan aan preventie .

Wethouder Arno van Kempen was blij met suggesties zoals de Stadsbank. ,,We willen mensen sneller helpen. Daarom hebben we pilots in Warmond en Voorhout met sociale teams. Ik ben ook bereid om de grenzen van de wet op te zoeken om mensen te helpen. Hoe? Denk aan de wet op de privacy waarin wordt gesproken over bescherming van persoonsgegevens. Dat kun je ook zo interpreteren dat het soms in iemands belang is om gegevens te delen.’’

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws