60 seconden: De professor en de ’krokuskleurige’ wonden

60 seconden: De professor en de ’krokuskleurige’ wonden

Bloedende wonden had Agamemnon. Bloedend, niet etterend.

Professor Den Boer vertelde rond 1987 het verhaal met smaak tijdens zijn wekelijkse hoorcollege oude geschiedenis in het Academiegebouw. Met honderdvijftig andere studenten hoorde ik hoe de Griekse leider Agamennon, net terug van de belegering van Troje, in zijn badhuis werd vermoord door zijn vrouw Klytaemnestra.

Agamemnon had, volgens een grote tragediedichter, ’krokuskleurige’ wonden. Etterende wonden dus, dachten generaties geleerden. Krokussen zijn tenslotte geel. Tot professor Den Boer tijdens een congres in Athene met een collega ging wandelen en een paar rode bloempjes in het gras zijn aandacht trokken.

„Dat zijn krokussen”, vertelde de collega. „Griekse krokussen zijn rood.”

Dit verhaal was typerend voor professor Den Boer, een ouderwets historicus die tijdens zijn colleges graag uitweidde en zijn naar koffie snakkende publiek naast Griekse dichters ook poëzie van Goethe, Schiller of Heine voorschotelde.

Of het nu krokussen zijn of niet, die mooie rode bloempjes op de Leidse Schipholweg doen me ook nog steeds aan professor Den Boer denken. Soms denk ik dat hij ze daar heeft neergezet. Expres.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws