700 handtekeningen tegen Ral 8004

700 handtekeningen tegen Ral 8004
© Hielco Kuipers

Buurtbewoners hebben 700 handtekeningen opgehaald tégen de beoogde kleurverandering van de Rembrandtbrug over het Leidse Galgewater. ,,Handtekeningen van bewoners, toeristen en ondernemers’’, aldus Marco Vermeij, een van de initiatiefnemers.

De gemeente wil de witte brug een historische bruinsoort geven die de code Ral 8004 heeft. En de leuningen zwart maken. Want dat is vermoedelijk de kleurschakering die Leidse stadsbruggen in de 17de eeuw hadden. Maar volgens Vermeij is het nu geen 1650 meer en sinds de namaakbrug in 1983 werd aangelegd, is de oeververbinding altijd wit geweest. Volgens Vermeij willen politici desondanks hun voorkeur doordrukken.

Ook twee andere insprekers tijdens een commissievergadering van 14 december spraken hun afkeer uit over het gemeentelijke voornemen om de brugkleur te wijzigen. Er is zelfs een club, Vrienden van de Rembrandtbrug, ontstaan uit buurtbewoners. ,,Huwelijksfotografen en rondvaartmaatschappijen willen hem ook wit houden’’, aldus Arie in ’t Veld van de Vrienden.

VVD-jongerenorganisatie JOVD heeft zich eerder in een brief ook al gekeerd tegen de kleurverandering waarvoor partijgenoot en wethouder Paul Laudy verantwoordelijk is. De raad buigt zich nog dit jaar over de kwestie.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws