Actie in Leiden: ’Stop voor de Witte Stok’[video]

Actie in Leiden: ’Stop voor de Witte Stok’[video]
© Foto Martine Sprangers
Robert Strijk en Ellie Lust op het zebrapad, bijgestaan door Linda Dubbelaar en Cees Zwanenburg.

Wethouder Robert Strijk kan zich de eerste keer dat hij blind oversteekt, moeilijk oriënteren. Hij ’zwalkt’ van links naar rechts over het zebrapad op de kruising van de Haarlemmerstraat en de Turfmarkt in Leiden. Politiewoordvoerster Ellie Lust loopt een stuk sneller, en in een rechte lijn.

De twee sloten zich vrijdag aan bij de actie ’Stop voor de Witte Stok’ van Bartiméus, de Oogvereniging, KNGF Geleidehonden, de Robert Coppes Stichting en Visio.

Die organisaties hadden het volgens velen meest lastige zebrapad van Leiden uitgekozen om aandacht te vragen voor blinden en slechtzienden in het verkeer.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat afgelopen jaar maar liefst driekwart van de mensen die met een witte stok lopen, wel eens of zelfs meerdere keren werden genegeerd als ze probeerden over te steken.

Twee derde van de blinden en slechtzienden meldden dat ze daardoor in een vervelende of gevaarlijke situatie terecht kwamen. Zo reden voertuigen rakelings langs, werd de stok uit de handen gereden en de stokgebruiker uitgescholden door andere verkeersdeelnemers.

Linda Dubbelaar loopt zelf met een witte stok, ze ziet nog ongeveer 10 procent. Regelmatig heeft ze leuke ervaringen op straat, mensen die haar helpen of zeggen dat het veilig is om over te steken.

Lastig

Maar vaak ook willen fietsers nog net even snel voorbijgaan. ,,Dan zeggen ze ’uitkijken!’. Nogal lastig, hè? Soms zeg ik sorry, maar dan denk ik later: waarom eigenlijk?’’

,,Het gaat om 350.000 mensen in heel Nederland’’, zegt wethouder Strijk. ,,Dat betekent dat er in Leiden waarschijnlijk een paar duizend blinde en slechtziende mensen wonen.’’

Even later staat hij met een geblindeerde skimasker en een witte stok in zijn hand op het zebrapad. Ellie Lust volgt.

,,Dit is waarschijnlijk één van de gevaarlijkste dingen die ik ooit heb gedaan’’, zegt ze, om vervolgens een oproep te doen tot meer verdraagzaamheid en geduld in het verkeer. ,,Altijd maar door willen jakkeren en haast hebben, het stuit me enorm tegen de borst.’’

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws