Babs Barnhoorn en Daan Dikken sporters van 2016

Babs Barnhoorn en Daan Dikken sporters van 2016
© Archieffoto ANP
Babs Barnhoorn in actie.

Daan Dikken is vrijdagavond sportman van het jaar geworden in Zoeterwoude, Babs Barnhoorn werd uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. RKVV Meerburg 1 werd de beste sportploeg van 2016.

Het eerste team van Meerburg werd vorig jaar kampioen in de derde klasse en speelt momenteel in de tweede klasse.

Daan Dikken deed met het Nederlands CP-voetbalteam mee aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Snowboardster Barnhoorn werd in 2016 op drie onderdelen Nederlands kampioen, won meerdere Europa Cup-wedstrijden en maakte onlangs in december haar debuut bij de wereldbeker, het hoogste niveau ter wereld.

Naast Barnhoorn was ook Trude Zonneveld kanshebber voor sportvrouw van het jaar: zij hoort samen met haar team van Gelderswoude bij de top van het touwtrekken.

De keuze voor de sportman van het jaar was lastig. De jury: ’Iets met appels en peren, noemen ze dat’. Naast Dikken was ook roeier Gert-Jan van Doorn genomineerd. Hij was al sportman van 2015, in 2016 viel hij te bewonderen op het EK en WK voor junioren. ’En Zoeterwoude is trots op beide sporters. Maar: Gert-Jan kan in zijn sport nog groeien. We hopen dat hij in de toekomst ook bij de senioren op wereldniveau te bewonderen zal zijn. Dat was Daan dit jaar al, met een tweede paralympisch optreden en een vierde plaats in Rio als bekroning.’

Er werden meer prijzen uitgedeeld in café De Meester. De traditionele sportverkiezingen werden voor de dertigste keer gehouden.

Han Kulker werd trainer van het jaar. Sinds 1999 bereidt hij honderden amateurhardlopers voor op hun (eerste) marathon, halve marathon, tien of vijf kilometer. Honderden, zo niet duizenden mensen heeft Kulker in de afgelopen achttien jaar enthousiast gekregen voor de hardloopsport en dat verdient een prijs, vond de jury.

RKVV Meerburg is in een paar jaar tijd van 500 naar 1200 leden gegroeid. Ook de accommodatie is vernieuwd en het wetraveld werd vervangen door kunstgras. Ondanks de investeringen toonde Meerburg in 2016 de beste jaarcijfers ooit. Meerburg kreeg daarom de titel sportvereniging van het jaar.

Peter van der Heijden ging naar huis als vrijwilliger van het jaar, met name vanwege zijn jarenlange inzet voor zijn voetbalvereniging Meerburg. Hij werkte in de kantine, heeft verenigingsactiviteiten en secretariële werkzaamheden gedaan. Verder is hij al sinds jaar en dag wedstrijdsecretaris, voor de seniorenteams, maar sinds anderhalf jaar ook voor alle jeugdteams. Dat zijn er zestig en hij heeft er een dagtaak aan.

Uit twee sporttalenten kon de jury niet kiezen: Stefano van Es en Laura Bergman werden daarom beide gekozen tot sporttalent van het jaar. Karter Van Es won meerdere races in Nederland, België en Duitsland, Bergman doet sinds een aantal jaar fanatiek aan dressuur. In anderhalf jaar tijd is ze drie klassen omhoog gegaan.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws