Bliksembezoek van ESA-topman

Naar de maan en verder! De Europese ruimtevaartorganisatie ESA werkt hard aan nieuwe plannen voor het komende decennium. Dat zijn er veel, maar het opwindendste is misschien wel het Orion-project van ESA en NASA samen: een nieuwe raket, die in potentie geschikt moet zijn om astronauten naar Mars te brengen.

Directeur-Generaal Johann-Diettrich ’Jan’ Woerner van ESA brengt vandaag een bliksembezoek aan Nederland. Hij bezoekt enkele ruimtevaartbedrijven in de Leidse regio, waar de Nederlandse ruimtevaartindustrie grotendeels is geconcentreerd. Ook geeft een lezing voor (vooral) studenten van de masteropleiding Lucht- en Ruimtevaartrecht van de Universiteit Leiden.

Jan Woerner komst is primair een beleefdheidsbezoek. Het in Leiden gevestigde Airbus Defense and Space Netherlands (het voormalige Dutch space) is een belangrijke leverancier van raketonderdelen en zonnepanelen voor satellieten; ongeveer twee derde van alle Europese satellieten krijgen hun energie van Nederlandse panelen. Maar Woerner komt ook naar Nederland om te pleiten voor zijn toekomstvisie voor de ruimtevaart, die zich laat samenvatten als ’Space 4.0’.

Space 4.0

Ruimtevaart, is Woerners vaste overtuiging, blijft niet lang meer het speelveld van nationale en Europese overheden alleen. Hij verwacht dat er, in navolging van de VS, ook in Europa bedrijven komen die satellieten in de ruimte brengen en die telecom-, navigatie- en milieudiensten gaan aanbieden aan het bedrijfsleven en consumenten. Die ruimtevaartbedrijven gaan wel met ESA samenwerken, want de organisatie heeft een enorme technische voorsprong en beschikt zelf ook over veel data, bijvoorbeeld van aardobservatiesatellieten.

Woerners bezoek komt ook op het moment dat minister Kamp een Nationaal Programma voor de Nederlandse ruimtevaart voor de komende drie jaar moet vaststellen. Nederland betaalt jaarlijks een vast budget van 42 miljoen euro aan ESA, maar kan daarnaast intekenen op projecten. Het Dutch Space Office, dat Kamp hierover adviseert, stelde projecten voor ter waarde van 94 miljoen euro, maar volgens woordvoerder Jasper Wamsteker ving zijn organisatie in de wandelgangen ’teleurstellende signalen’ op over de Haagse investeringsbereidheid . ,,Ik weet natuurlijk niet wat Kamp en Woerner met elkaar gaan bespreken, maar het zou gek zijn als ze het er niet over zouden hebben.’’

Als Nederland de hand op de knip houdt, is dat slecht nieuws voor Airbus Defense and Space Netherlands. Het bedrijf werkt onder meer aan een nieuw verwarmingssysteem voor satellieten, de ’high performance radiator’ (HiPeR), die ’uitzonderlijk licht’ is en makkelijk te installeren. Ook maakt Airbus Leiden een uiterst precieze, uitklapbare arm voor telecomsatellieten die de ontvangst van signalen sterk moet gaan verbeteren.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws