Buurt geeft strijd om bouwplan Zijlsingel nog niet op

Buurt geeft strijd om bouwplan Zijlsingel nog niet op

Een aantal bewoners van de Zijlsingel en het Kwekerijplein in Leiden geeft de strijd tegen de bouw van 46 appartementen op de plek van de voormalige garage van Gebroeders de Wit aan de Zijlsingel 36 nog niet op. De Raad van State boog zich woensdag over de kwestie.

In juni oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de gemeente Leiden geen fouten heeft gemaakt bij de afgifte van de omgevingsvergunning voor twee appartementengebouwen, die HIG Ontwikkeling op de plek van de garage wil bouwen. Maar de bezwaarmakers blijven erbij dat dat wel het geval is.

Ze vinden de twee appartementengebouwen te hoog en te massaal voor het terrein aan de Zijlsingel. Het plan heeft volgens hen onaanvaardbare gevolgen. Belangrijke grief is dat het bouwplan niet voldoet aan het beeldkwaliteitsplan dat is opgesteld voor de Zeeheldenbuurt: de twee bouwblokken passen qua omvang niet in de wijk.

De uitgevoerde bezonningsstudie deugt volgens de bezwaarmakers niet: ze hebben zelf een tegenonderzoek laten uitvoeren waaruit zou blijken dat bewoners van het Kwekerijplein onaanvaarbaar verlies aan daglicht gaan ervaren, mocht de bouw doorgaan. Ook andere berekeningen - zoals het totale oppervlak verharding op het binnenterrein - zouden niet kloppen. Meer dan 500 vierkante meter steen, berekenden de buren: dat betekent dat er watercompensatie is vereist, om overstromingen bij overvloedige regenval te voorkomen. Ook zijn er onder andere zorgen over de gehanteerde parkeernorm.

René van Leeuwen van HIG Ontwikkeling zei gisteren over dat laatste dat het bij het plan Zijlsingel inmiddels niet meer gaat om koopappartementen maar om huur in het starterssegment. ,,Die mensen hebben geen auto’s, die gaan met de fiets en het openbaar vervoer.’’

Staatsraad Bolt vroeg zich nadrukkelijk af hoe het zit met het Beeldkwaliteitsplan voor de Zeeheldenbuurt. Het bouwplan is niet langs die meetlat gelegd. Volgens de gemeente omdat het Zijlsingelplan er niet onder valt. Maar de bezwaarmakers wijzen op de tekst van het Beeldkwaliteitsplan, waaruit blijkt dat het Beeldkwaliteitsplan ook gaat over ’particuliere’ initiatieven aan de Zijlsingel.

Uitspraak binnen zes weken.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws