Een ode aan Ramses Shaffys Leidse jaren

Een ode aan Ramses Shaffys Leidse jaren
© Foto Hielco Kuipers
De jonge chansonnier Damiaan van Noort zingt het lied ’Sneeuw voor Wendela’ van Ramses Shaffy.

’Sneeuw voor Wendela’. De dromerige tonen van het gelijknamige nummer van Ramses Shaffy klonken afgelopen zaterdag achter NS-station Leiden Centraal. Daar werd een bord onthuld als herinnering aan de Leidse jeugd van een van ’s Nederlands bekendste zangers.

De jonge chansonnier Damiaan van Noort, groot fan van Shaffy, levert een gevoelige vertolking van het bekende lied. Minder bekend is dat Shaffy het schreef voor zijn nicht en jeugdvriendin Wendela, die er ook bij is. Zij zit voor het podium en doet na het optreden de onthulling. Daarna voert Van Noort ’Zing, bid, huil, vecht, lach, werk en bewonder’ op, terwijl het publiek vrolijk meezingt.

Shaffy woonde van 1940 tot 1953 bij pleegouders Herman en Roos Snellen in het voormalige Terweepark. Dat is niet meer te zien. Het huis waar hij opgroeide, is in de jaren ’90 afgebroken, om plaats te maken voor de kiss&ride-zone van het station. Met de plaquette keert de herinnering weer.

Torens

De actie staat niet alleen in het teken van de culturele belangstelling voor het leven en werk van Ramses Shaffy, maar is ook bedoeld om aandacht te vragen voor de gemeentelijke plannen in het gebied. Het stadsbestuur wil het busemplacement op het Stationsplein naar de ’zeezijde’ van het treinstation verplaatsen en op de huidige plek woon- en kantoortorens bouwen. Aan de achterkant moet dan mogelijk het enige huis dat nog aan het Terweepark herinnert, Villa Antoinette, worden afgebroken.

Goede plek

,,Dat zou zonde zijn. Leiden heeft al zo weinig groen, en dit gebied heeft potentie”, zegt Gaby Mesters. Zij is lid van de actiegroep die de toekomstige verhuizing van de busperrons aanvecht en hoopt dat de plannen gewijzigd gaan worden. ,,We willen de gemeente laten zien dat dit een goede plek is voor om evenementen te houden en om te recreëren.’’

Mesters benut de gelegenheid om haar bedenkingen te uiten. NS heeft berekend dat rond 2020 het aantal reizigers van en naar Leiden zodanig is toegenomen dat het station flink moet worden uitgebreid. ,,Naar achteren kan dat niet meer, doordat het Level-gebouw pal tegen het station is aangebouwd. Het station verder inklemmen met nog meer hoogbouw aan de voorkant, maakt uitbreiding helemaal niet meer mogelijk.”

Ondergoed

Na de onthulling lopen de bezoekers naar die Villa Antoinette. Daar speelt een lid van toneelvereniging Tot Ieders Genoegen de bewoonster Antoinette uit 1886. De actrice weet nog hoe de jonge Shaffy, toen nog Didi genoemd, kattenkwaad in de buurt uithaalde. ,,Hij maakte hoeden van het ondergoed van zijn moeder en verkocht die aan zijn buurvrouwen.”

Maar Antoinette is vooral bezorgd om het voortbestaan van haar villa. Ze hoopt dat dit Rijksmonument niet wordt afgebroken. Ze herinnert het publiek aan Shaffy’s uitspraak. ,,Hier ligt de schoonheid van mijn Leidse jaren.”

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws