Het 71ste bloemencorso wordt het corso van Leo

Het 71ste bloemencorso wordt het corso van Leo
© Archieffoto Taco van der Eb
Tradiditioneel begint het Bloemencorso van de Bollenstreek met een verlichte rondrit door Noordwijkerhout.

Het is altijd een vrolijk en feestelijk evenement, de presentatieavond van het Bloemencorso van de Bollenstreek. Maar woensdag was het allemaal een beetje anders. Vanwege Leo van der Zon uiteraard, de ’onmisbare’ voorzitter die nog geen drie weken geleden plotseling overleed en alle betrokkenen bij het mega-evenement in diepe rouw dompelde. ,,Laat het corso van 2018 het corso zijn van Leo van der Zon. Zijn bloemencorso zal dit jaar meer stralen dan ooit’’, zei vicevoorzitter Gerrit Rutgrink aan het slot van zijn toespraak.

In memoriam

© ’CINESE CULTUUR LANGS ONE BELT & ONE ROAD’ - VOLKSREPUBLIEK CHINA

De presentatieavond in Hotel Sassenheim begon met een door Rutgrink uitgesproken in memoriam, gevolgd door een indrukwekkende minuut stilte. Volgens de vicevoorzitter is Van der Zon, die in 2002 Rik Buddenberg opvolgde, van onschatbare waarde geweest voor het corso.

© ’TEA CEREMONY’ - VOLKSREPUBLIEK CHINA

Hij heeft veel vernieuwing gebracht in het evenement. Zo verhuisde kort na zijn aantreden de opbouw van de bloemenstoet van Hobaho in Lisse naar de Klinkenberghallen in Sassenheim. Van der Zon bedacht vervolgens dat het corso kon worden uitgebouwd tot een hele corsoweek.

Publiek werd nog nadrukkelijker uitgenodigd bij de opbouw te komen kijken en inmiddels zijn de opbouwdagen een enorme hit. Naast veel mensen uit de Bollenstreek en de Leidse en Haarlemse regio reizen veel Keukenhofbezoekers uit binnen- en buitenland tegenwoordig met busladingen tegelijk naar Sassenheim om het steken en optuigen van de praalwagens te bekijken.

© ’HAARLEM CULTUURSTAD 2018 - GEMEENTE HAARLEM: JE SUIS ENERGY

Ook werd in Van der Zons tijd de verlichte rondrit door Noordwijkerhout, op vrijdagavond, aan het bloemencorso toegevoegd. In 2008 kondigde hij een routewijziging in Lisse aan waardoor de bloemenstoet voortaan langs Keukenhof trekt. Een schot in de roos, want nergens langs het traject heeft het corso zoveel bekijks als juist daar.

Televisie

© ’SAMEN 150 JAAR THEATER’ - ONDERNEMERSFONDS BINNENSTAD HAARLEM

Verder regelde Van der Zon dat het bloemencorso weer op televisie komt, door een samenwerking aan te gaan met Omroep MAX. Onder zijn voorzitterschap werden ook de milieuvriendelijke elektrische praalwagenonderstellen geïntroduceerd en Van der Zon bedacht dat de figuratie op de wagens voortaan acteert in plaats van alleen maar zwaait.

© ’MUZIKAAL HILLEGOM - GEMEENTE HILLEGOM

En voor het organisatiecomité een zegen: Van der Zon kreeg het voor elkaar dat de vijf Bollenstreekgemeenten nu één gezamenlijke vergunning afgeven in plaats van vijf afzonderlijke.

Digitalisering

© ’GRIEKSE MYTHOLOGIE’ - CORSOGROEP KAVB HILLEGOM HAARLEM E.O.

Tribunes langs de route, de oprichting van Stichting Vrienden van het Bloemencorso, Van der Zon was nooit klaar met nieuwe dingen bedenken, vertelde Rutgrink. En voor de komende tijd was hij druk met de digitalisering van het evenement.

© ’SWING’ - CORSOGROEP KAVB NOORDWIJKERHOUT

Om te bedenken wat moderne technieken voor het corso kunnen betekenen, stelde hij een i-team van jonge whizzkids aan. Zij bedachten onder andere een app die bij de komende editie ervoor moet zorgen dat de deelnemers aan de stoet meer aaneengesloten rijden.

Verre Oosten

© ’ROMANTIEK IN BLOMEN’ - KEUKENHOF

In de editie 2018 rijden - inclusief de schooiwagen - achttien praalwagens mee, waarvan dit keer drie uit het Verre Oosten. De Volksrepubliek China laat er twee rijden en na afwezigheid van een jaar, in verband met het overlijden van koning Bhumibol, keert ook Thailand met een wagen terug in de stoet.

© ’REMBRANDTJAAR 2019’ - GEMEENTE LEIDEN

Verder zijn veel trouwe deelnemers als de gemeenten Lisse, Hillegom, Teylingen, Noordwijk, Leiden en Haarlem, Keukenhof, Rabobank, Omroep MAX, de KAVB Corsogroepen en de Haarlemse binnenstadwinkeliers weer van de partij.

Toneel

© ’KLEURRIJK VERLEDEN’ - GEMEENTE LISSE

De praalwagenontwerpen - de laatste van de hand van Esther Noordermeer, die het stokje voor volgend jaar overdraagt aan Lucinda van der Ploeg - werden gisteren op bijzondere wijze gepresenteerd.

© ’NOORDWIJK CITY OF SPACE’ - GEMEENTE NOORDWIJK

Vanwege het thema cultuur brachten zeven toneelverenigingen uit het ’corsogebied’ een korte voorstelling op de planken, steeds afgewisseld met de onthulling van het ontwerp van enkele praalwagens. Achtereenvolgens waren dit ODI en HTIOS uit respectievelijk Noordwijkerhout en Noordwijk, Cultuur Verheft uit Voorhout, Stichting Passie van Noordwijkerhout, Markerade uit Lisse, KNA uit Hillegom, Letterlievende Vereniging J.J. Cremer uit Haarlem en Pankras uit Sassenheim.

© SCHOOIWAGEN - BLOEMENCORSO VAN DE BOLLENSTREEK
© ’THE CHINESE DRAGON’ - CORSOGROEP DE ZILK
© ’THAI CULTURE & RELIGION’ - THAILAND
© ’JONGE VALKEN’ - VAN DER VALK HOTEL SASSENHEIM - LEIDEN
© ’FESTIVALS - RABONBANK BOLLENSTREEK - HAARLEM E.O.
Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws