Julius Caesarbrug weer open: ’Ze hadden die brug nooit moeten bouwen’

Julius Caesarbrug weer open: ’Ze hadden die brug nooit moeten bouwen’
© Foto Leidsch Dagblad
De Julius Caesarbrug stond vijf dagen open.

De Julius Caesarbrug in Leiden doet het sinds gistermiddag weer. De fiets- en voetgangersbrug over het Rijn-Schiekanaal stond vijf dagen open door een storing. Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn. „Ik woon hier nu sinds de brug er is, zo’n elf jaar, en het is alleen maar een ramp geweest”, zegt een man die in Roomburg woont.

Twee vrouwen in fitnesskleding minderen vaart om de brug op te fietsen. „Oh, het kan niet”, zegt een van de twee als ze rood-wit geblokte hekken ziet staan. „Dan moeten we maar verder fietsen.”

Vrijdag ging de brug niet meer naar beneden. „Een onderdeel in het hydraulische systeem was versleten”, verklaart monteur Ton Klitsie. „Botte pech”, vult zijn collega aan. „Normaal gaan ze dertig jaar mee.” Ze waren gisterochtend een paar uur bezig het onderdeel te vervangen. „Dat is het werk niet, het is de levertijd van het onderdeel waardoor het zo lang duurde. Het weekend zat ertussen”, legt Klitsie uit.

Omweg

Vijf dagen moesten voetgangers en fietsers een omweg nemen om aan de andere kant van het water te komen. Niet erg, vindt Herman Kienjet uit Roomburg. Hij wandelt op de Kanaalweg. „Voor mij maakt het niet uit hoe ik loop. Maar voor veel mensen is het denk ik wel lastig. Mijn dochter woont in Zoeterwoude en fietst altijd over de brug om haar kinderen naar school te brengen, die moet nu omfietsen.”

Het is niet de eerste keer dat de brug van bijna vier miljoen euro te kampen heeft met problemen. Vanaf de oplevering in 2006 stapelden storingen, mankementen en afsluitingen zich op. Het Leidse CDA-raadslid Roeland Storm vindt dat er structurele maatregelen genomen moeten worden. „Grondig aanpassen of desnoods een nieuwe brug aanleggen”, meldt hij, ook namens de VVD.

A.W. van der Star kwam in Roomburg wonen toen de brug werd gebouwd. „Ze hadden veel beter een fiets- en voetgangerstunnel kunnen aanleggen. Dit is het meest geld verspillende object ooit in Leiden.” Hij vindt het zelf niet zo erg om om te fietsen. „Ik heb toch tijd zat. Maar schoolkinderen moeten zich nu haasten en dat kan ongelukken opleveren.”

Diny en Abraham Leemans wonen vlakbij en gebruiken de verbinding vaak. „Dit is knap lastig. Met name voor de kinderen is het verschrikkelijk, het is echt wel een kwartier omrijden”, zegt Diny. Haar man vult aan: „Die brug is een ramp. Ze hadden hem nooit moeten bouwen.”

Verbaasd kijkt Henk Kelder naar de afsluitingshekken voor de brug. Hij wilde lopend zijn kleinkinderen ophalen die aan de overkant op school zitten. „Nu kom ik te laat. Dit kunnen ze eigenlijk niet maken”, zegt hij. Hij kijkt afwachtend naar de monteurs aan de andere kant die druk bezig zijn met het testen van het nieuwe onderdeel. „Ik ga mijn auto maar halen”, besluit hij.

Wethouder Paul Laudy gaat een ’goed gesprek’ over de problemen voeren met de provincie. Raadslid Storm: „Dat zal een keer tijd worden.”

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws