Katwijker Dirk Zandbergen wint de Leidsch Dagblad Haring Smaaktest

Katwijker Dirk Zandbergen wint de Leidsch Dagblad Haring Smaaktest
© Foto Hielco Kuipers
Notaris Janbert Heemstra reikt een van de haringen uit aan Caroline Vink, vermogensmanager bij Rabobank Leiden-Katwijk.

De beste haring van de Leidse regio komt uit Katwijk. De jury van de vierde Leidsch Dagblad Haring Smaaktest verkoos die van Dirks Vishandel aan het Hoornesplein tot lekkerste. Daarmee volgt eigenaar Dirk Zandbergen de broers Rian en Tim Hoek van Visspecialist Stevenshof, uit de gelijknamige Leidse wijk, op. ,,Een beloning voor het harde werken en de toewijding van ons team’’, sprak de winnaar verguld.

Bij de regerend kampioen is de spanning zaterdagochtend haast voelbaar. ,,Winnen is mooi, je titel succesvol verdedigen nog mooier’’, vindt Rian Hoek. ,,Na de winst kregen we heel wat nieuwe klanten over de vloer, die toch even die lekkerste haring van de regio kwamen proeven. En eenmaal binnen kun je ze aan je binden.’’

Reden voor de Katwijkers om de verkiezing heel serieus te nemen. ,,Ik heb vanochtend uit drie emmers de beste haringen geselecteerd op kleur, dikte en of ze een beetje een open buikje hebben. Als die helemaal dicht is, wordt ’ie wat smaakloos. De ideale haring? Fris, blank, romig en een tikje ziltig.’’

Ook het snijden is een precies werkje. ,,Ik doe dit al sinds mijn twaalfde en kan het met mijn ogen dicht. Maar nu let je nog eens extra goed of er niet toevallig tóch een klein buikgraatje is blijven zitten.’’

Rond half tien laadt Hoek een ijsbox met daarin drie bakjes met vijftien door hem goedgekeurde haringen in zijn bedrijfsauto. Op naar Villa Beukenhof in Oegstgeest, waar de ’blinde’ test wordt verricht. Anderhalf uur later wordt daar de eerste Hollandse Nieuwe door notaris Janbert Heemstra uitgeserveerd aan het elfkoppige testpanel. Onder de ’prominente proevers’ publicist en oud-huisarts Har Meijer, Leidsch Dagblad-journalist Miep Smitsloo en de collega’s Cornelis Visser en Emile Jaensch, de burgemeesters van respectievelijk Katwijk en Oegstgeest.

Ook Mart Vergouwen is van de partij. Anders dan de anderen neemt de voorzitter van voetbalvereniging Katwijk de vis gewoon tussen duim en wijsvinger. ,,Niks mes en vork. Een échte Katwijker eet van de staart. Weggooien? Dat is zonde man. Nee, die twaalf stuks douw ik wel weg op de vroege morgen. Een makkie. Ik hoop trouwens wel dat ik een ’PP-haring’ (van visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas, de hoofdsponsor van VV Katwijk, RT) als winnaar kies. Anders ben ik de sjaak.’’

Consensus wordt er niet bereikt, zo blijkt uit de jurycommentaren. Een haring die door fashion-activiste Janice Deul als ’bleh’ wordt bestempeld en het met brons (nul punten) moet doen, wordt door Jaensch met goud (drie punten) bekroond: ’heerlijk zacht en vet’. ,,Ach, laten we eerlijk zijn: we zijn ook maar zelfbenoemde experts’’, relativeert Ton Kohlbeck, ereburger van Leiden en Oegstgeest.

,,Het gaat om nuanceverschillen’’, vindt visexpert Arie Kuijt, die haringshows over de hele wereld verzorgt, door de organisatie gevraagd is de test met een leuk verhaal in te leiden en van de gelegenheid gebruik maakt om zelf ook te proeven. ,,Ik heb er geen slechte tussen kunnen ontdekken.’’

Toch is de jury vrijwel unaniem te spreken over nummer 2, die 25 van de maximaal 33 te verdienen punten krijgt. ’Lekker zacht en smaakvol’, ’een mooi visje’ en ’soepel in de bite’ zijn kwalificaties die de winnende haring meekrijgt. Het blijkt die van Zandbergen te zijn, die even later uit handen van zijn burgervader met toepasselijke achternaam de bijbehorende trofee krijgt uitgereikt. ,,Begin juni ben ik met twee werknemers naar het uiterste puntje van Denemarken gereden. ’s Ochtends belde onze leverancier dat er in de loop van de middag een mooie partij in de haven van Skagen zou arriveren. We zijn meteen in de auto gesprongen en ’s avonds had ik een mooie, ronde, zachte haring in handen. Ik scheurde het velletje eraf en nam een hap uit het middenrif. Heerlijk. Uit die partij komt deze haring. Op onze Facebook is een filmpje van die reis te zien. Zo krijgt de klant een mooie indruk van het proces, van inkoop tot verkoop, en kun je er als vishandelaar een goed verhaal bij vertellen.’’

Achter Dirks Vishandel eindigden De Visarend (Voorschoten) en Schuitemaker (Katwijk) als respectievelijk tweede en derde.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws