Kolkend Jupiter vol diepe wervelstormen [video]

Kolkend Jupiter vol diepe wervelstormen [video]
© Publiciteitsfoto NASA
Opname van Juno.

De planeet Jupiter heeft aan zijn polen grote cyclonen. Dat blijkt uit de eerste, verrassende beelden die zijn gemaakt door ruimtesonde Juno, die vorige week bij de grote gasplaneet arriveerde.

De satelliet van NASA, die in 2011 werd gelanceerd, fotografeerde negen cyclonen aan de noordpool en vijf aan de zuidpool.

Maar niet alleen aan de polen, overal blijkt het bovenste deel van Jupiters kolkende atmosfeer, die vooral bestaat uit helium en waterstofgas, heel dynamisch.

De Leidse, van oorsprong Argentijnse sterrenkundige Yamila Miguel is nauw bij dit project betrokken. Zij doet bij de Leidse Sterrewacht onderzoek naar het binnenste van Jupiter.

Details hierover vallen af te leiden door metingen te doen aan de zwaartekracht van de grote gasplaneet, die Juno heel precies kan meten.

Eén van de eerste ontdekkingen is dat de zwaartekracht van Jupiter niet overal gelijk is. Dat komt door de vele wervelstormen. Sommige daarvan gaan tot zeker 3000 meter diep.

Miguel gaat ervan uit dat Jupiter, hoewel een planeet van gassen en vloeistoffen, toch een vaste kern heeft van zware elementen die zijn opgelost in waterstof.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws