Kort geding over bouwweg Poelgeest

Kort geding over bouwweg Poelgeest
© Archieffoto Leidsch Dagblad
De bouw van de eerste twee woontorens gaat anderhalf jaar duren.

Verschillende bewoners van de Hugo de Vrieslaan vechten bij de rechtbank in Den Haag het gebruik aan van de veelbesproken bouwweg naar de nieuw te bouwen ’Kasteeltorens’ in de wijk Poelgeest. Vrijdag buigt de kort-gedingrechter zich over de zaak.

Volgens de bewoners is het gebruik van de weg in strijd met afspraken uit 2009. Toen legde de gemeente in een overeenkomst met de bewoners van het hoekhuis op de Hugo de Vrieslaan vast, dat de bouwweg langs hun huis na 1 januari 2014 niet meer zou worden gebruikt. Bij langer gebruik van de weg zou de gemeente de bewoners maandelijks een fors bedrag moeten betalen.

In een poging om binnen de marges van die oude overeenkomst te blijven, heeft de gemeente een deel van de bouwweg een paar meter verschoven. Om meer afstand te houden van het hoekhuis op de Hugo de Vrieslaan, maakt de weg nu een kleine slinger over het terrein van jachthaven Poelgeest Marina.

Illegaal

De gemeente gaat ervan uit dat de nu aangelegde weg maximaal tien jaar kan blijven liggen zonder dat daarvoor een speciale procedure moet worden doorlopen. Maar nadat inwoners hebben aangegeven dat de weg illegaal zou zijn aangelegd en illegaal wordt gebruikt, hebben burgemeester en wethouders op advies van de advocaat vorige week alsnog een vergunning aangevraagd bij zichzelf.

De bouw van de eerste twee woontorens gaat anderhalf jaar duren, daarna mogen nog drie torens worden neergezet.

Vier weken geleden sloot wethouder Wendelien Tönjann een overeenkomst met de jachthaven voor het tijdelijk gebruik van een strook grond. Wat de jachthaven hiervoor terugkrijgt, wordt voorlopig nog geheim gehouden.

Petitie

In de aanloop naar die overeenkomst, liep de onrust in de wijk Poelgeest over het bouwverkeer naar de Kasteeltorens hoog op. Bijna 600 wijkbewoners zetten hun handtekening onder een petitie waarin werd gepleit voor aanleg van de bouwweg, een advocaat uit de wijk stond klaar om de aanleg desnoods via een kort geding af te dwingen. Zonder bouwweg zou al het zware bouwverkeer via een lange route door smalle woonstraatjes moeten rijden.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws