Luid applaus voor de kegelende rolstoelers

„Alstublieft mevrouw, hier is de bal. U moet hem die kant op gooien.” Een vrijwilligster wijst naar de kegels. De oude dame is bijna blind, maar doet toch mee met de sportmiddag voor senioren uit woon-zorginstellingen. Na wat aanwijzingen van de spelleiders gooit ze zelfs enkele kegels om. Team Overrhyn applaudisseert hard.

Ze is een van de bijna vijftig senioren die woensdag naar Sportcentrum De Zijl kwamen voor de jaarlijkse sportdag van zorgorganisatie Topaz. „Dat is goed voor hun gezondheid”, vertelt Jan Willem Verhallen van Topaz. Zes van de negen locaties doen vandaag mee.

Voor iedereen

De sportdag is dan ook bedoeld voor alle cliënten. Speciaal voor rolstoelers is er ringsteken met een wandelstok. Vrijwilligers rijden hen ernaartoe. Soms met een behoorlijke vaart, zodat de mannen hard schaterend in hun rolstoelen zitten.

De deelnemers die wel zelfstandig kunnen lopen, kunnen terecht bij het onderdeel tekenen. Daar probeert elk team met een opgeblazen reuzenpotlood een mens te tekenen. De ene groep weet een keurig poppetje te maken, een ander team zet slechts een hoop gekriebel op papier. Gelukkig kunnen ze er zelf om lachen.

De vele vrijwilligers zijn druk in weer. Sommigen begeleiden moeizaam lopende spelers naar de veldjes, anderen serveren koffie aan de ouderen. Uiteraard mag het koekje bij de thee niet ontbreken.

Fanatiek

Na een kwartier wisselen de teams van veld, zodat ze elk spel kunnen spelen. De rolstoelers van Haagwijk gaan naar een nieuw spel: ’tip-a-ball’, een variant op blikjesgooien. In plaats van blikjes moeten hier balletjes omver worden geworpen. Ans Serwijd weet vier van de vijf balletjes te raken. „Ja, maar zag je die eerste? Die ging helaas naast”, zegt ze fanatiek. Even later is ze toch weer vrolijk: „Vorig jaar was ik hier ook. Toen hebben we geloof ik gewonnen. Het is zo leuk om weer mee te doen.” Ondanks haar dementie staat de sportdag van vorig jaar in haar geheugen gegrift. „Dat horen we vaker”, glimlacht Poelsma. „De cliënten praten nog maanden over dit gezellige dagje uit.”

Bij het kegelen staan de rolstoelers en lopers tegenover elkaar. Vrijwilligers rijden de rolstoelers naar voren en reiken de bal aan. Iedereen krijgt twee pogingen om de kegels omver te werpen.

Hoewel sommige mensen moeite hebben met bukken en de bal wegwerpen, krijgt iedereen wel een paar kegels om. Zo heeft iedereen er plezier in. „En daar gaat het om”, stelt Verhallen.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws