Media beïnvloeden politici bijna niet

Media beïnvloeden politici bijna niet
© foto aNP
Tweede Kamer.

Hoewel parlementariërs graag nieuwsartikelen aanhalen tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op dinsdagmiddag, blijken de media een geringe invloed te hebben op het wetgevingsproces.

De Leidse politicologe Lotte Melenhorst, die gisteren aan de Universiteit Leiden promoveerde, toonde aan dat media-aandacht politici zelden tot andere standpunten brengt. Dat komt doordat ze hun meningen al hebben bepaald, ruim voordat de media over nieuwe wetsvoorstellen schrijven. Vaak kunnen ze ook niet meer van standpunt veranderen als zij met andere partijen afspraken hebben gemaakt. Zo was vooral het politieke akkoord van VVD en PvdA bepalend voor de Wet Voorschot Studiefinanciering (leenstelsel) en kon kritiek vanuit de media daar niet zoveel meer aan veranderen. Politici gebruiken argumenten die zij uit de media oppikken, vooral om hun eigen ideeën te illustreren tijdens debatten.

Voor tachtig procent van alle wetsvoorstellen is helemaal geen media-aandacht, zelfs niet voor ’belangrijke wetten met grote gevolgen voor het dagelijks leven’. Melenhorst betreurt dat, omdat burgers hun politici zo niet kunnen controleren.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws