Medicijnen efficiënt de cel in

Een kamer vol met ingewikkelde berekeningen, tekeningen van moleculen en microscopieplaatjes. Dat is de werkplek van scheikundige Alexander Kros, hoofd van de onderzoeksgroep supramoleculair & biomaterialen bij het Leiden Instituut voor Chemie. Onlangs ontving hij een prestigieuze Vici-beurs voor zijn onderzoek naar membraanfusie: een nieuwe techniek waarmee hij de opname van medicijnen door het lichaam wil verbeteren.

Om elke cel in het lichaam bevindt zich een ’membraan’, een wand die de processen in de cel beschermt. Deze wand houdt echter ook medicijnen tegen, die juist wel de cel in moeten om effect te hebben. Veel nieuwe medicijnen die in het laboratorium veelbelovend lijken, werken in de kliniek minder goed. ,,Medicijnen zijn eigenlijk blind’’, legt Kros uit.

,,Ze komen vaak niet aan op de plek van bestemming. Van het kleine percentage dat het wel lukt, komt maar een paar procent de cel binnen.’’ Voordat medicijnen de cel halen, zijn ze vaak al ingevangen in blaasjes (endocytose). Die blaasjes zijn geprogrammeerd om te worden afgebroken in de cel. Soms worden ze ook gewoon weer aan de andere kant de cel uitgezet (exocytose).

SNARE

Volgens Kros is membraanfusie de oplossing. Tijdens membraanfusie ontstaat er een gaatje in de celwand, waardoor medicijnen naar binnen kunnen. SNARE-eiwitten zijn essentieel voor het transport van stoffen in en uit de cel door middel van membraanfusie. Het team van Kros onderzoekt deze eiwitten al langer. ,,We weten hoe ze in elkaar zitten, maar hoe het gaatje in het celmembraan komt, is nog een raadsel.’’

SNARE-eiwitten zitten normaal gesproken vast aan het membraan, waardoor ze moeilijk te bestuderen zijn. Daarop heeft de onderzoeksgroep wat bedacht. Kros: ,,We hebben een synthetisch model gemaakt van het SNARE-complex. Het voordeel is dat zelfgemaakte moleculen eenvoudig aan te passen zijn, zodat we kunnen zien wat er gebeurt als we er iets aan toevoegen of afhalen.’’

Zebravis

Met het nieuwe onderzoek wil het team membraanfusie op fundamenteel niveau leren begrijpen. Hiervoor gebruiken ze zebravislarven. De larven zijn doorzichtig, zodat de membraanfusie precies gevolgd kan worden. Aan alle moleculen kan een fluorescente kleurstof worden toegevoegd, waardoor zichtbaar wordt hoe de blaasjes met medicijnen erin fuseren met de celwand.

Het synthetische SNARE-model werkt al goed in vitro (in celkweek). Het is spannend of het ook medicijnen kan afgeven in vivo, in levende organismen. ,,Als ons systeem in de larven goed werkt, willen we het gebruiken om medicijnen op een nieuwe manier in het menselijk lichaam af te leveren’’, zegt Kros. ,,Als medicijnen efficiënter worden opgenomen, kan ook een lagere dosering worden gegeven. Dit verkleint de kans op bijwerkingen. Vooral bij kanker, waar de neveneffecten soms erger zijn dan de kwaal zelf, is dit een groot voordeel.’’

Uiteindelijk wil Kros zijn systeem zo ontwerpen, dat het een voorkeur heeft voor tumorcellen. Het project gaat vijf jaar duren en is een samenwerking van scheikundigen, natuurkundigen en biologen.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws