Oegstgeest op zijn kop door regioraad

De voltallige oppositie die een voorstel van het college steunt, de collegepartijen die en bloc het verhaal van burgemeester en wethouders naar de prullenbak verwijzen. En Eelke van den Ouweelen van de tweemansfractie Lokaal die op bijna staatsman-achtige wijze de VVD een lesje Realpolitik geeft. De plannen voor de regioraad zetten de politiek in Oegstgeest volledig op zijn kop.

Afgelopen woensdagavond werd eindelijk duidelijk hoe in Oegstgeest de verhoudingen liggen als het gaat om de regioraad. De collegepartijen VVD en Hart voor Oegstgeest hadden eerder al duidelijk gemaakt niets te zien in een regioraad met vergaande bevoegdheden die tot gevolg heeft dat het lokale bestuur minder te zeggen krijgt. Van de drie oppositiepartijen was duidelijk dat ze wel konden leven met het compromisvoorstel. De enige partij die de kaarten nog voor de borst hield, was het CDA.

CDA-fractieleider Eibertjan van Blitterswijk gaf woensdagavond eindelijk duidelijkheid: Het CDA is tegen. En niet zo zeer omdat de christen-democraten er een eigen mening op nahouden, maar puur omdat Van Blitterswijk ervan uitgaat dat er elders in de regio geen steun is voor de regioraad. „De regioraad valt zo slecht dat het voorstel een goede samenwerking in de regio juist op het spel zet. We hoeven het verder niet te bespreken omdat er geen draagvlak voor is.”

De opstelling van het CDA wekte de verbazing van de oppositie. Oegstgeest was immers de eerste gemeente waar de regioraad op de agenda stond bij een openbare vergadering. „Of er geen draagvlak is, gaat pas blijken als het voorstel overal behandeld is”, wierp D66’er Jan Vos tegen. „Ik kan koppen tellen, zo simpel is het”, verdedigde Van Blitterswijk zijn verhaal.

Voor Eelke van den Ouweelen was de stemverhouding aanleiding om het over een andere boeg te gooien. Is het wellicht een idee om te kijken naar een fusie van Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest? VVD’er Nicole Zwart vond het raar dat juist een kleine lokale partij pleit voor fusie. Dat gaf Van den Ouweelen de mogelijkheid om boven de partijen uit te stijgen. „Bij een fusie krijgt een partij als Lokaal het inderdaad moeilijk, maar daar zijn we niet mee bezig.” En het voorstel voor een regioraad? Voor Lokaal is het allesbehalve ideaal. „Maar dit is een stukje politiek”, doceerde de leider van Lokaal. „Dit is blijkbaar wat haalbaar is.”

Nu er in Oegstgeest een meerderheid is tegen de regioraad, is de grote vraag of de gemeente de gesprekken over vergaande samenwerking in de regio op gaat blazen. Zo ver is het in ieder geval nog niet. Van verschillende kanten wordt gezocht naar een oplossing. Zo lanceerde burgemeester Emile Jaensch woensdag het idee om de regioraad niet meteen op volle kracht te lanceren, maar stukje bij beetje meer bevoegdheden over te dragen. Zijn idee kreeg steun van D66. „Laten we kijken welke bevoegdheden naar de regio kunnen”, stelde Vos voor.

VVD’er Zwart opperde de mogelijkheid om de kwestie volgend jaar inzet te maken van de verkiezingen. Daarbij zou een stem voor de oppositie een stem voor de regioraad zijn, en een stem voor een collegepartij een keuze voor een andere vorm van samenwerking.

Tenslotte zou het CDA zomaar een draai kunnen maken. Sterker nog: mocht er in de regio toch steun blijken te zijn voor de regioraad, dan zou het logisch zijn als de christen-democraten de oversteek maken naar het kamp van de voorstanders.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws