Omstreden bouwplan Beresteijn in Voorschoten zo goed als klaar

Omstreden bouwplan Beresteijn in Voorschoten zo goed als klaar
© Binnert Glastra
Beresteijn Voorschoten, ten behoeve van Zomerverhaal met Amvest

Margo van Aarle van projectontwikkelaar en belegger Amvest kan met een enigszins gerust gevoel op vakantie. De discussie rond het bouw- en renovatieplan voor de Voorschotense buitenplaats Berestijn aan de Leidseweg is afgelopen. Vermoedelijk wordt rond september het plan dat na jaren overleg tot stand kwam, samen met het bestemmingsplan ter inzage gelegd. Als daarna de bezwarenprocedure klaar is, kunnen de bouwers er aan de slag.

Van Aarle heeft er vertrouwen in dat het vooral door bewoners aan de Benvenutolaan fel bestreden plan, dat de afgelopen jaren flink werd aangepast, nu voor de laatste keer is aangepast en kan worden uitgevoerd. In aanloop naar dat moment is Amvest al een tijdje geleden begonnen met het renoveren van het park. ,,Dat heeft natuurlijk ook wat meer tijd nodig. Het was helemaal overwoekerd.’’

Lees ook: Akkoord over restauratie en nieuwbouw Beresteijn

Veel bomen zijn al verwijderd, en dat was hard nodig. ,,Als je zo lang niets aan een park doet als hier, wordt het op een gegeven moment gewoon een bos. Een aantal sneller groeiende beuken volgt nog, daar waar ze de groei van de langzamere eiken belemmeren.’’

De gedempte kruisvijver die ooit in het park lag, is inmiddels ook weer hersteld. ,,Die was compleet verdwenen. Daar stonden ook al flinke bomen op, van zeker twintig tot dertig jaar oud. Je kon nog wel zien waar de kruisvijver gelegen had. Dat was echt een donker gat in de ondergrond en het voelde wat zompig aan als je er liep. De vijver is nu weer zoals hij ooit was. Misschien ietsje kleiner, omdat de wortelstelsels van de eikenomgang sindsdien wat groter geworden zijn.’’

Bezoekers kunnen straks weer via de oorspronkelijke paden door het park wandelen. Ook als er straks drie appartementenblokken achter het hoofdgebouw staan met 45 luxe koopwoningen. ,,Het park wordt geen openbaar terrein, maar is tussen zonsopgang en zonsondergang wel publiek toegankelijk. Het park komt volledig om de bouwblokken heen te liggen. Er komt wel een nieuwe toegangsweg, met de ingang aan de Mozartlaan.''

Het komt er uiteindelijk op neer dat van de 5,5 hectare grote buitenplaats straks maar een halve hectare bebouwd is, zegt Van Aarle met enige trots. Weliswaar deels hoger dan de wirwar van vervallen gebouwtjes die er nu staat -goeddeels een erfenis van het gebruik dat Beresteijn sinds 1893 had als jongenskostschool- maar zonder de massa asfalt die er nu ligt, en omringd door groen. ,,We vergroten bovendien het Natuurnetwerk Nederland, wat vroeger de ecologische hoofdstructuur heette. Dat is, denken we, beter om de buitenplaats ook in de toekomst in stand te houden. Want dan weet je zeker dat het ook altijd groen blijft.''

Achter in het park is Amvest nog bezig met de 'folly'. Dit architectonische verschijnsel van een bizarre of zinloze toevoeging, is in het geval van Beresteijn een tunneltje in een enorme aarden wal, dat aandoet als de entree van een Efteling-attractie. Het heet De Hermitage en moet het aanzicht van een kluizenaarsgrot bieden. Er zitten vleermuizen, dus het herstel is een delicaat project. ,,Ook willen we voorkomen dat mensen zomaar overal die heuvel beklimmen. Daarom maken we een trap naast de ingang van de tunnel.''

Achter de kruisvijver liggen de restanten van een voormalige begraafplaats van de paters Monfortanen die Beresteijn in 1954 kochten en er een seminarie vestigden. De bergraafplaats is geruimd. ,,Maar mensen begraven hier schijnbaar wel eens een huisdier'', zegt Van Aarle wijzend op een houten kruisje dat net naast de bakstenen omheining van de begraafplaats in de grond staat. We zouden hier wel een dierenbergraafplaats van kunnen maken. Maar een kweektuin met stinzenplanten kan ook, hoor.''

Het vanaf de Leidseweg in het oog springende hoofdgebouw van Beresteijn wordt van buiten gerestaureerd. Dat is een minder grote klus dan het op het eerste gezicht lijkt. Niet omdat het wel meevalt, want het staat al vele jaren te verloederen, maar omdat het monumentale deel van het gebouw maar een meter of zes diep is. Daarachter beginnen allerlei aanbouwen uit later tijden. Die worden allemaal gesloopt en vervangen door een nieuwe aanbouw waarin Amvest twintig kamers voor dementerenden bouwt, voor zorgorganisatie Het Gastenhuis. ,,Dat krijgt de schaal van de voorkant, maar ietsje simpeler en ietsje moderner.''

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws