’Ook jihadisten hebben recht op eerlijk proces’

’Ook jihadisten hebben recht op eerlijk proces’
© Foto Leidsch Dagblad
Martin van Rooijen van 50PLUS houdt een ’pitch’ van één minuut.

Wat te doen met terugkerende jihadstrijders? En hoe moet de toekomst van de studiefinanciering eruit zien? Dat waren maandagavond de twee belangrijkste hoofdonderwerpen tijdens het zeer, zeer druk bezochte ’Leidsche’ verkiezingsdebat in de Leidse Marekerk.

Hoewel de vijf organiserende studieverenigingen nadrukkelijk alle Leidenaars hadden uitgenodigd, waren het toch vooral studenten en pas-afgestudeerden die wilden weten hoe de twaalf uitgenodigde (aspirant-)Tweede Kamerleden over deze onderwerpen denken. De politieke belangstelling bleek groot: bij aanvang van het debat stonden nog tientallen studenten te dringen om de kerk binnen te mogen.

Het lijkt wel alsof alle grote Leidse politieke debatten in dit verkiezingsjaar door studenten worden georganiseerd. Na een onderwijsdebat van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen op 4 februari in Minerva, was het gisteren de beurt aan studieverenigingen in de juridische en politiek-bestuurlijke hoek. Op 2 maart staat nog het Groots Leids Verkiezingsdebat op de agenda, in de Stadsgehoorzaal. Voor dit initiatief van de vijf grote Leidse studentenverenigingen wordt gerekend op de deelname van onder anderen Pieter Omtzigt (CDA), Sharon Dijksma (PvdA) en Kees Verhoeven (D66).

Jihadisten

Tijdens het debat over het jihadisme spitsten de meningverschillen zich toe op de rol van de rechtsstaat. Joram van Klaveren (VNL) en Geert Schipaanboord (SGP) houden jihadisten het liefst buiten de deur. Als zij bomaanslagen, martelingen en moordpartijen hebben gepleegd, dan toch niet hier; dus hoeven jihadisten daarvoor in Nederland ook niet te worden berecht. Bovendien vinden zij de Nederlandse rechtsstaat ’soft’. Don Ceder van de ChristenUnie, Christine Teunissen van de Partij van de Dieren en Hero Brinkman van de Ondernemerspartij vinden daarentegen dat ook jihadisten recht hebben op een eerlijk proces. Theo Hiddema van het Forum voor Democratie neemt een middenpositie in. Een doorgewinterde jihadist kijkt wel uit om terug te keren naar Nederland, denkt hij. ,,Wie in vreemde krijgsdienst treedt, kan rekenen op een celstraf van dertig jaar.’’

Ook over de toekomst van de studiefinanciering denken de partijen verschillend. VVD en PvdA verdedigen het leenstelsel, SP, 50PLUS en CDA willen weer studiefinanciering. CDA-kandidaat en voormalig Leids student geschiedenis Julius Terpstra schetste zijn lot. ,,Met een studieschuld krijg ik geen hypotheek en geen sociale huurwoning. Alleen in de particuliere huursector kan ik terecht, maar daarvoor heb ik het inkomen niet. Mijn generatie zit aan alle kanten vast.’’

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws