Polarisatie

Polarisatie
© Hielco Kuipers Fotoprodukties
Leidsch Dagblad bronfoto journalist Wilfred Simons Leidsch Dagblad bronfoto journalist Wilfred Simons ORG XMIT: JPEG

Den Haag Centraal. De trein naar Leiden zette zich in beweging. Verstrooid las ik op mijn smartphone wat Donald Trump nu weer allemaal had uitgespookt. Ik had er even geen zin in. Met mijn gedachten was ik nog bij de rechtszaak die ik zojuist had bijgewoond: een Facebookbedreiger die het niet kon verkroppen dat de Leidse rechtsgeleerde Afshin Ellian iets onaardigs had gezegd over de Turkse president Erdogan.

Polarisatie alom.

Terwijl ik de weilanden en de bossen van Wassenaar aan me voorbij zag glijden, dacht ik terug aan twee artikelen die ik afgelopen week had geschreven. Het eerste was een interview met diversiteitsambtenaar Isabel Hoving van de Universiteit Leiden. Zij vindt dat elke vorm van polarisatie de kop in moet worden gedrukt, want het geeft mensen een onveilig gevoel en het is ’niet productief’. Het tweede was een interview met professor Willem van der Does, die precies de tegenovergestelde boodschap geeft: wie op hoge toon spreekt, moet op hoge toon antwoord krijgen.

Het werd me allemaal een beetje teveel.

Ik voelde een behoefte opkomen om alle heethoofden, boze witte mannen en verder iedereen die verongelijkt en ontevreden is, een welgemeend: ’Doe. Normaal.’ toe te snauwen. Maar wacht... Nee, dat kan ook niet meer.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws