Presentatie nieuwbouw Naturalis gaat niet door

,,Dames en heren'', begint voorzitter Peter van Swieten van het Rijnlands Architectuur Platform in zaal 'De Club' van Naturalis Biodiversity Center. Het geroezemoes verstomt, de volle zaal is er klaar voor. ,,Er komt vanavond géén presentatie van de nieuwbouw van Naturalis. Directeur Van Huis heeft mij twee uur geleden gebeld en gezegd dat de bijeenkomst geen doorgang kan vinden.''

Al snel wordt de reden voor de afgelasting duidelijk: architect Fons Verheijen heeft Naturalis juist gisteren gedagvaard. Afgelopen woensdag zei hij in het Leidsch Dagblad dat de nieuwbouw van Neutelings Riedijk Architecten uit Rotterdam zijn creatie uit 1998 'verminkt', maar dat is juridisch gezien niet de essentie van de zaak.

Aanbesteding

Die is, licht zijn advocate Aimée van Hattum toe, dat Naturalis zich niet heeft gehouden aan zijn eigen programma van aanbesteding. ,,Naturalis vroeg om het herinrichten van de bestaande tentoonstellingsruimte en het toevoegen van kantoren, laboatoria en depots. Maar het ontwerp waarvoor Naturalis heeft gekozen, doet precies het tegenovergestelde: er wordt een tentoonstellingsruimte aan het museum toegevoegd en de bestaande ruimte wordt heringericht. Neutelings Riedijk Architecten heeft zich niet aan het programma van eisen gehouden. Dat ontwerp had dus nooit gekozen mogen worden.''

Van Hattum heeft namens Fons Verheijen bij de rechter een bodemprocedure aangespannen. Zulke procedures hebben de neiging lang te duren. In de tussentijd kan Naturalis de nieuwbouw wel doorzetten. Van Hattum, die meent juridisch ijzersterk te staan, zegt er vrijwel zeker van te zijn dat de rechter de nieuwbouw zal beoordelen als een 'onrechtmatige daad'. ,,Het is een supergroot risico voor Naturalis om de nieuwbouw door te zetten. Uiteindelijk kan er voor Naturalis een flinke afkoopsom uitrollen of in het uiterste geval zelfs de plicht om het gebouw te herstellen in de oude toestand'.

Bouwruimte

Verheijen, die gisteren ook aanwezig was bij het afgelaste debat, wijst erop dat altijd was voorzien dat het gebouw uit zijn jasje zou groeien. Het naastgelegen Beagle-gebouw is zó ontworpen, dat het met loopbruggen gemakkelijk met het hoofdgebouw verbonden kan worden. De parkeerplaats achter het museum is bedoeld als vrije bouwruimte voor later.

Verheijen vindt niet alleen dat het bestreden bouwplan zijn creatie uit 1998 verwoest, maar ook dat de imposante nieuwbouw van Neutelings Riedijk Architecten het aloude Pesthuis uit 1655 in de schaduw zet. De gevels van de gebouwen rondom het Pesthuis moeten neutraal zijn, zodat het monumentale pand kan stralen als een diamant in een gouden ring. ,,Daar zou de gemeente ook rekening mee moeten houden.''

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws