Snel bonnen voor schoonmaak opmaken in Voorschoten en Wassenaar

Heb je voor een jaar tegoedbonnen ofwel ’dienstenvouchers’ liggen voor extra huishoudelijke hulp, stopt de regeling. Tot 1 april kunnen de bonnen nog worden opgemaakt, kreeg de familie Brandhorst van de gemeente Voorschoten te horen.

Daarna zijn ze niet meer geldig. ’U krijgt geen geld terug voor gekochte vouchers die u niet gebruikt voor 1 april’, staat letterlijk in de brief die de familie medio december kreeg.

Zoon Hans Brandhorst vindt dit ’zacht gezegd’, zeer opmerkelijk. Moet het schoonmaken voor een jaar, nu in drie maanden worden gepropt? ,,Mijn ouders gebruiken de vouchers om twee keer per maand 2,5 uur schoonmaakhulp in te huren voor toilet, badkamer en keuken. Het zware werk waar ze zelf niet toe in staat zijn. Je kunt dit gebruik moeilijk versnellen. Het is niet zo zinvol om vijftien uur te laten schoonmaken waar vijf uur volstaat. Als je bij een cateraar voor twaalf maanden vooruit je diner bestelt en betaalt, kun je ook moeilijk alles in de eerste helft van het jaar opeten als de cateraar aankondigt de bestellingen van 1 juli niet te leveren.’’

De gemeenten Voorschoten en Wassenaar stelden de afgelopen twee jaar 12.000 dienstenvouchers beschikbaar. Inwoners konden ze voor zes euro kopen en daarvoor kregen ze een uur huishoudelijke hulp. De rest van het bedrag droeg het rijk bij. De regeling is per 1 januari gestopt. Honderdtwintig inwoners van Voorschoten kochten er in totaal 3532 en 175 inwoners van Wassenaar kochten 5725 bonnen.

Volgens een gemeentewoordvoerster stond in de spelregels dat niet gebruikte vouchers niet worden terugbetaald. ,,Ze waren bedoeld als tijdelijke ondersteuning, bijvoorbeeld na terugkeer uit het ziekenhuis en niet als structurele oplossing.’’ Toch biedt ze een opening voor hen die na 1 april veel vouchers over hebben. ,,Ze kunnen contact opnemen met de gemeente en dan zoeken we een passende oplossing.’’

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws