Spel verfraait Lakenplein

Spel verfraait Lakenplein
Het Leidsch Singelspel. Foto PR

Het Lakenplein verandert in maart in een spel: het Leidsch Singelspel. Het neemt deelnemers mee naar het verleden van de stad. Door collages verfraaien de makers van het spel, Barbara van Druten en Niki Koutouras van The City Plug-in, leegstaande panden in het centrum. De dames werden door woningcorporatie Portaal benaderd om het braakliggende terrein in de Zeeheldenbuurt, waar in de zomer pas wordt gebouwd, te veranderen in een spel.

Het spelt wordt twaalf bij acht meter en bestaat uit 31 stappen. Via een  website en codes kun je digitaal dobbelen en het spel spelen. Het spel start op het Lakenplein en bij elke tegel hoort een vraag die over de Leidse geschiedenis gaat. Van Druten was verantwoordelijk voor het ontwerp, Koutouras regelde het productieproces en bedacht de vragen.

„Ik besefte hoe weinig we eigenlijk weten van de geschiedenis van onze stad. In het spel gaat het om historische feitjes en weetjes die je niet op school hebt geleerd. Weet jij bijvoorbeeld wat de oorspronkelijke naam van de Diefsteeg is en hoe het Gijzeleraarsbankje op het Rapenburg aan die naam is gekomen?”

Het spel blijft liggen tot de bouw van de sociale huurwoningen start. Portaal financiert het project met als reden dat kunst mensen met elkaar verbindt. ,,Woningcorporaties liggen onder een vergrootglas als het gaat om uitgaven’’, weet Corinne den Ouden van Portaal. „Daarom gaan we niet zomaar ergens in investeren. Bij elk project gaan we na wat de bewoner eraan heeft. Het Leidsch Singelspel klopt helemaal. Het is dynamisch door groeimogelijkheden en de kunst verbindt de buurtbewoners met elkaar. Het toekomstige Singelpark heeft als inspiratiebron gediend en ook de buitenwijken en het centrum worden in het spel betrokken.”

Begin maart wordt het spel neergelegd. Wanneer de bouw van de appartementen start, wordt het naar een andere locatie verplaatst.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws