Studenten roeien mee op Waitangi Day

Studenten roeien mee op Waitangi Day
© Foto Taco van der Eb
Studenten van het Waka-gezelschap die in een Waka komen aanvaren in augustus 2016.

Vier Leidse studenten van het ’Waka –gezelschap’ reizen deze week voor de zevende keer naar Waitangi in Nieuw-Zeeland om deel te nemen aan het traditionele Waka ritueel tijdens ’Waitangi Day’.

In 2010 gingen de Maori akkoord met het verzoek van het Museum Volkenkunde om twee traditionele Maori kano’s te bouwen: Waka’s. Dat was uniek, want het zouden de eerste exemplaren zijn in Europa.

Maar daar zat één voorwaarde aan vast: de Waka’s mochten geen gewoon museumstuk worden. Er moest een groep komen die de Waka’s zorgvuldig zou verzorgen en gebruiken. Hiervoor werd de hulp van Koninklijke Studenten Roei Vereniging Njord ingeschakeld.

Het ’Waka Gezelschap’ werd in 2010 gevormd: een band tussen de Maori en de groep studenten van de studentenvereniging Njord, die de Waka gebruiken en onderhouden. Inmiddels is het zes jaar later en hebben al zo’n zestig studenten zich aangesloten bij het gezelschap.

Herdenking

Niels van den Berg is voorzitter van het Waka gezelschap en heeft zelf ook twee jaar geleden deelgenomen aan het ritueel tijdens ’Waitangi Day’. Dit is jaarlijks op 6 februari. Het is de feestelijke herdenking van het vredesverdrag van 1840 tussen de Maori en de Engelsen. „Bij aankomst werden we ontvangen door de Maori en zij namen ons mee naar een tentenkamp”, vertelt Van den Berg. „Hier komen zo’n 200 tot 250 mensen uit heel Nieuw-Zeeland samen om in de week voor 6 februari elke dag hard te trainen voor de uitvoering.” Tijdens de uitvoering wordt in tien Waka’s naar een strand geroeid, waar de Haka wordt gedaan. Dat is de traditionele Maori-dans die vijanden af moet schrikken.

Van den Berg vond het een heel bijzondere ervaring. „De mensen daar waren vreemden voor mij, ze kennen ons als groep, maar niet per individu. Maar ik werd op zo’n bijzondere manier ontvangen. Het is net een grote familie en dat is heel mooi. Een belangrijke Maori heeft ons tijdens de trainingsweek meegenomen naar een aantal bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld naar de plek waar het onafhankelijkheidsverdrag is ondertekend en naar een stadje in de buurt. Dat is zeker niet iets wat je elke dag meemaakt.”

Maar er werd wel gewoon van ze verwacht dat ze meededen met alle trainingen. „Dat werd erg serieus genomen.”

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws