Utrechts bureau bemiddelt in Leids busconflict

Utrechts bureau bemiddelt in Leids busconflict
© .archieffoto
De busperrons.

Bureau Wesselink Van Zijst uit Utrecht gaat proberen partijen tot elkaar te brengen in de kwestie rond het Leidse busstation. Dat heeft het stadsbestuur bekendgemaakt. Het doel is dat er aan het einde van het jaar twee opties liggen voor een nieuwe lijnbusterminal.

Het bureau is gespecialiseerd in ’omgevingsmanagement bij complexe maatschappelijke opgaven’ en dat is volgens het stadsbestuur precies wat Leiden in dit conflict kan gebruiken.

Eigenlijk was in 2012 al besloten dat de Leidse busperrons verhuizen van de huidige plek naar de andere kant van het station, op de Terweelocatie bij de Bargelaan. Daardoor kunnen aan de stadskant van Leiden Centraal nieuwe flats worden gebouwd.

Vorig jaar ontstond echter breed verzet tegen de beoogde verplaatsing. Buurtbewoners, scholen, wijkverenigingen, reizigersclub Rover en nog een hele rij particulieren en organisaties keerden zich tegen de plannen. Het noopte het stadsbestuur om een nieuw ’participatietraject’ in te voeren.

Daarvoor is Wesselink Van Zijst nu ingehuurd. Dat bureau gaat een rondje maken langs alle betrokkenen en probeert ze bij elkaar te brengen ‘op basis van belangen in plaats van standpunten’, kondigt de gemeente aan. Onderdeel van de werkwijze vormen drie bijeenkomsten, een werkatelier en er wordt een website geopend. Met als uiteindelijke doel dat er aan het einde van het jaar twee duidelijk omschreven - en het liefst ook breed gedragen - locaties overblijven waaruit de gemeenteraad kan kiezen. Een daarvan aan de stadskant en een daarvan aan de ’zeezijde’ van het station, waarbij is afgesproken dat zowel de huidige plek voor de bussen als de aanvankelijk beoogde Terweelocatie niet in de eindrapportage hóeven voor te komen.

Wesselink Van Zijst begint deze maand aan de klus.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws