Wassenaarder roeit in recordtijd van Europa naar Amerika

Wassenaarder roeit in recordtijd van Europa naar Amerika
© ANP
De Wassenaarse timmerman Mark Slats viert een feestje als hij aankomt op het eiland Antigua. De Nederlander heeft het wereldrecord oceaan roeien verbroken.

Het is hem gelukt. Mark Slats is in recordtijd in zijn eentje van Europa naar Amerika geroeid. ’Slechts’ dertig dagen deed de waaghals uit Wassenaar over zijn hachelijke avontuur. Dat is ruim negentien dagen sneller dan het oude racerecord en vijf dagen sneller dan het vorige wereldrecord.

In de nacht van zaterdag op zondag om 00.30 uur (19.30 uur lokale tijd) voer hij de haven van English Harbour op het Caribische eiland Antigua binnen.

Atlantic Challenge

Een maand geleden, op 14 december 2017, stonden op het Canarische eiland La Gomera bijna dertig deelnemers aan de start van de zwaarste roeirace ter wereld: de Talisker Whiskey Atlantic Challenge.

In slechte weercondities veroverde Slats in de begin dagen van de oversteek een stabiele derde plek algemeen en een stevige eerste plek in het soloklassement.

Toen de wind wat ging liggen en de zee rustiger werd, moest hij naast een viermansboot uit Engeland en Antigua ook het vierkoppige team uit Zwitserland voor zich dulden. „Als het rustig weer is kunnen zij met z’n vieren meer snelheid maken dan ik mij eentje”, legde hij eerder in deze krant uit.

Concurrentie aan puin

Hoewel de drie boten voor hem meer mankracht hadden, zat de waaghals uit Wassenaar ze de hele race op de hielen. Uiteindelijk is hij slechts 21 uur na de nummer 1 ’The Four Oarsman’ uit Engeland binnengekomen.

In zijn eigen klassement heeft hij de concurrentie aan puin geroeid. De nummers twee en drie varen respectievelijk op 1300 en 2300 kilometer afstand. Om dat in perspectief te plaatsen: de gehele race is ongeveer 5000 kilometer lang. Zoals het er nu uitziet, komt de nummer twee eind januari en de nummer drie halverwege februari op Antigua aan.

Hoop verhalen

Slats komt niet alleen thuis met een wereldrecord, maar ook met een hoop verhalen. Zo werd hij halverwege de oversteek aangevaren door een walvis en hallucineerde hij door de vermoeidheid. „Het ene moment roeide ik door een winkelstraat en een ander moment door een bos”, zei hij anderhalve week geleden vanaf de oceaan door de satelliettelefoon.

Een ontvangstcomités is afgereisd naar het Caribische gebied om Slats op te vangen en te begeleiden. Van tevoren zijn ze door de race-organisatie gebrieft zodat ze precies weten wat ze wel en niet kunnen doen. Een deelnemer kan door de wekenlange isolatie moeite hebben weer op gang te komen en ’normaal’ te doen.

De komende paar dagen staan in het teken van hersteltrainingen. Zwemmen, hardlopen en feesten, staan op het programma, zo heeft zijn entourage via Facebook laten weten.

Mark Slats roeide in zijn eentje van Europa naar Amerika
© Archieffoto Leidsch Dagblad
Mark Slats roeide in zijn eentje van Europa naar Amerika

Het vierkoppige team dat Slats in Antiqua gaat helpen bestaat uit zijn Nederlandse crew en familie. Degene om wie het allemaal is begonnen, zijn moeder, kan niet aanwezig zijn. Ze heeft een ernstige vorm van kanker en is niet in staat om te reizen.

Vanwege deze ziekte is Slats met het Amsterdamse Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis een project begonnen om kankermedicijnen betaalbaarder te maken.

Via zijn organisatie Row4Cancer is inmiddels meer dan 20.000 euro opgehaald voor het samenwerkingsverband.

Maandag in het Leidsch Dagblad een interview met Slats en meer informatie over de heldhaftige race.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws