Wel stemmen, maar twijfelen waarop

Wel stemmen, maar twijfelen waarop
© foto leidsch dagblad

Onderwijs, eigen risico, de huizenmarkt en privacy: het wordt geroepen als debatleider Jort Kelder aan het publiek vraagt waar zij over willen praten. Afgelopen donderdag hield de Plaatselijke Kamer van Verenigingen Leiden – het overkoepelend orgaan van de studentenverenigingen in Leiden – het Groot Leids Verkiezingsdebat in de Stadsgehoorzaal.

Politici van de zes grote politieke partijen stonden tegenover een volle zaal; de meerderheid van de aanwezigen was student. Leiden is een stad met veel jonge inwoners: er wonen zo’n 24.500 mensen die tussen de 18 tot en met 26 jaar zijn en van hen volgt meer dan de helft hoger onderwijs. Wat vinden zij belangrijk en op welke partijen gaan zij stemmen?

„Ik zat vroeger bij de JOVD, maar ik ben nu toch over de standpunten van VVD gaan nadenken”, zegt Yara van Buuren (19). „Ik weet niet of ze nog goed overeenkomen met wat ik vind.” Ze neigt nu naar Forum voor Democratie. Ze wil zichzelf geen rechtse kiezer noemen: „Als het gaat om economische onderwerpen dan zit ik wel op een lijn met rechts, maar ik vind sociale thema’s en milieu ook belangrijk.” Het is de eerste keer dat ze mag stemmen en ze heeft ook het gevoel dat het een belangrijke verkiezing is. „Ik denk dat we verschil kunnen maken”, zegt ze.

Lianne van Gaasbeek (23) zit na het debat op een bankje buiten de zaal. „Veel mensen die ik ken, weten het nog niet”, zegt ze. „Ik vind het moeilijk om mijn prioriteiten te noemen. Met niet een partij ben ik het volledig eens.” Ze merkt dat D66, VVD en GroenLinks de meest populaire partijen zijn in haar omgeving. „Ik denk dat niet veel studenten op de PVV gaan stemmen. Wilders kan wel wat roepen, maar daar prik je zo doorheen.”

Toch blijkt uit onderzoek van Kantar Public (voorheen TNS NIPO) dat circa 21 procent van de kiezers van 18 tot en met 25 jaar een stem op de PVV overwegen. Onder hoogopgeleiden in Nederland doet VVD het goed, gevolgd door PVV, D66 en GroenLinks.

Merijn van der Sluijs (22) Jesse den Hertog (22) en Koos van de Maas (23) studeren in Amsterdam, maar zijn naar Leiden gekomen voor het debat. Het valt het drietal ook op dat veel studenten het nog niet weten. „De politieke betrokkenheid is groot onder studenten, maar het is ook campagnetijd. We hadden er misschien eerder over na moeten denken”, zegt Van de Maas. „Het besef dat stemmen uitmaakt, overheerst nu wel.”

Anika van de Wijngaard

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws