Zjdoen: ’een stukje Leiden in Kiev’

Zjdoen: ’een stukje Leiden in Kiev’
© Eigen Foto
Emma Brown: ,,Ik ben die gekkerd rechts op de foto.’’

Daar is ’ie weer. De Homunculus loxodontus, maar dan in tas- en knuffelvorm. De Leidse Emma Brown was met haar vriend Ronald Hartsuiker op vakantie in het Oekraïense Kiev toen ze het beest tussen de Gucci- en Chanel-winkels tegenkwam. „Ik ben die gekkerd rechts in de eerste foto”, vertelt Brown.

Kunstenares Margriet van Breevoort won vorig jaar de publieksprijs van Beelden in Leiden met haar Homunculus loxodontus. Niet lang daarna werd het beeld, dat links van de ingang in het LUMC staat, een hit in Rusland. Van zijn fans kreeg hij de koosnaam ’zjdoen’: de wachtende.

Ook in Oekraïne zijn ze fan. Emma en haar vriend kwamen het beest overal tegen. Ze hadden net Tsjernobyl bezocht, toen ze hem in Kiev tegen het lijf liepen. „Het was heel hartverwarmend om een stukje Leiden tegen te komen in Kiev. In het bijzonder na de beladen sfeer in Tsjernobyl”, zegt de Leidse.

LUMC

Zjdoen is ook in het LUMC een ware hit. „Als je er langs loopt, zitten er altijd mensen bij die een foto van of met hem maken”, zegt een woordvoerder van het LUMC. „Omdat hij zo populair is, blijft hij nog even op zijn plek in de hal staan.”

Van Breevoort tekende in juli een contract met het in Moskou gevestigde mediabedrijf CD Land. Dat zet de Homunculus loxodontus nu breed in de markt. De gigantische Chinese internetwinkel Ali Express verkoopt pluche poppen in zes maten tegen groothandelsprijzen, variërend van drie tot ruim 20 euro. De kleinste ’zjdoen’ is 5 centimeter hoog, de grootste meet een halve meter. Niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar, waarschuwt Ali Express.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws