Advocaat familie Nouri is tegenstander van topniveau

Advocaat familie Nouri is tegenstander van topniveau
© Archieffoto ANP
Advocaat John Beer aan het woord in de zaak De Ridderhof.

Bij de zaak-Nouri heeft Ajax in de persoon van slachtofferadvocaat John Beer van doen met een tegenstander van topniveau. Beer (66) geldt als grondlegger van de nog altijd relatief bescheiden vaderlandse ’claimcultuur’. Hij was betrokken bij of wist zijn stempel te drukken op de afhandeling van tal van bekende dramatische gebeurtenissen.

Beer vierde een jaar geleden zijn veertigjarig jubileum als advocaat. Bij die gelegenheid werd hij benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau.

Lees ook: Commentaar: Nouri

Dit jaar ontving hij de Dekenprijs van de Amsterdamse Orde van Advocaten. Zijn leeftijd, lange lijst verdiensten en de huldeblijken hebben zijn honger naar ’grote’ zaken niet gestild. Ajax is Beers nieuwe prooi.

Koel

Niet dat hij dat zelf zo zal zeggen, zeker niet en plein public. Beer blijft altijd koel, correct, prettig in de omgang.

Zelfs zijn grootste tegenstanders, verzekeraars, waarderen de manier waarop de Amsterdamse advocaat werkt. ’Hij is geen schreeuwer, hij is vakbekwaam en hij heeft vaak gelijk. Als ik zelf morgen een ongeluk krijg, stap ik naar hem’, vertrouwde een topman van een grote verzekeringsmaatschappij NRC Handelsblad in 2001 al toe.

Beer laat zich erop voorstaan dat hij nooit onder een hoedje speelt met professionele partijen, maar alléén opkomt voor slachtoffers. ’Zij voeren een ongelijke strijd tegen een professionele partij, zoals een verzekeraar, die over meer kennis, ervaring en middelen beschikt om de eigen belangen te beschermen’, schrijft hij op de website van zijn kantoor.

Succes

Recent succes van Beers inmiddels negentien advocaten tellende kantoor is het toch deels aansprakelijk stellen van de politie voor de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan de Rijn in april 2011. Volgens het Haagse gerechtshof had de schutter nooit een wapenvergunning mogen krijgen. Slachtoffers hebben daarom recht op een vergoeding van letsel- en overlijdensschade.

Naam maakte Beer ook met de legionellaramp op de Westfriese Flora in 1999. Die zaak speelde in 2014 nog op, toen werd de verantwoordelijke bubbelbadverkoper uit Heerhugowaard in hoger beroep tot een jaar cel veroordeeld voor het achterover drukken van een kleine zes ton aan verzekeringsuitkeringen, bedoeld voor de slachtoffers.

Horrorovertreding

Slachtoffers van de cafébrand in Volendam konden eveneens rekenen op bijstand van Beer. Net als nu nog de nabestaanden van Fleur Balkestein, het dodelijke slachtoffer van een straatrace in Loosdrecht.

Met profvoetbal heeft Beer al ervaring. Hij vertegenwoordigde Niels Kokmeijer (oud-speler FC Volendam, HFC Haarlem en Go Ahead Eagles) die zijn carrière zag verdampen na een horrorovertreding waarbij hij een dubbele beenbreuk opliep.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws