Alrijne-bestuurder Ho-Dac moet taken neerleggen

Alrijne-bestuurder Ho-Dac moet taken neerleggen
© Archieffoto Taco van der Eb
Marja Ho-Dac.

De raad van toezicht van Alrijne Zorggroep heeft bestuurder Marja Ho-Dac gisteren voorlopig op non-actief gezet. Er zijn verschillen van inzicht, zo luidt de officiële lezing van de zorggroep met ziekenhuizen in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn en twee verpleeghuizen in Leiderdorp en Alphen. De twee andere bestuurders Peter Hoppener en Mark de Jong nemen haar taken waar.

Er komen meer maatregelen. Zo moeten de taakverdeling en de verantwoordelijkheden in de ziekenhuistop duidelijker worden.

Het bestuur en de toezichthouder van Alrijne ontvingen het afgelopen jaar signalen uit de organisatie dat het intern niet lekker liep. De raad van toezicht sprak vanwege de signalen met diverse vertegenwoordigers van de medische staf. Daaruit trokken de toezichthouder en het bestuur de conclusie dat er dringend verbeteringen moeten komen die zijn gericht op ’versterking van het leiderschap’ en ’verantwoordelijkheid op alle niveaus’.

Waarom nu juist Ho-Dac haar taken moet neerleggen, wordt niet duidelijk, behalve dan dat er verschillen van inzicht zijn. Vast staat dat de positie van de andere bestuurders niet in het geding zijn.

In december en in juni ontving de Raad van Toezicht brieven met kritiek op het functioneren van de raad van bestuur en dan met name Marja Ho-Dac. De anonieme brievenschrijver suggereerde namens de medische staf en de zorgmanagers te spreken. Maar zij namen er beide keren afstand van. Volgens een woordvoerster van Alrijne ’staat er veel onzin in de beide brieven’ en zijn ze niet de basis geweest voor de besluiten die nu zijn genomen. Wel kwam er al na de eerste brief een onderzoek naar de onvrede en zorgen.

Alrijne-bestuurder Marja Ho-Dac en de toezichthouder zijn in overleg over de verschillen van inzicht die zij hebben. Zolang dat overleg gaande is, mag Ho-Dac haar taken niet vervullen, zo besloot de raad van toezicht. Of zij na de afronding van het overleg weer terugkeert, is onzeker.

Ho-Dac verruilde in maart 2016 haar werk als specialist (internist-nefroloog) bij het Zaans Medisch Centrum in voor bestuurder bij Alrijne. Ze kreeg de verantwoording over de zorg. De ziekenhuizen in Alphen en Leiderdorp en dat in Leiden waren toen ruim een jaar gefuseerd. Ze kwam binnen in een turbulente tijd. Specialismen werden herverdeeld en er waren veel verbouwingen. Een nieuw registratiesysteem vergde veel van de medewerkers en er kwamen bezuinigingen vanwege de verliezen die het ziekenhuis draaide. Ho-Dac en de raad van toezicht willen nog niet reageren.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws